srijeda, listopada 01, 2008

Cerić ne odustaje od nametanja bosanske nacije

SARAJEVO - Muslimani u Bosni i Hercegovini moraju jače afirmirati bosansku naciju jer je to jamstvo da će biti jasno prepoznatljivi u europskoj obitelji naroda", izjavio je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. "Kao što netko može biti Englez samo po rođenju, ali Britanac po državnoj pripadnosti, isto tako Bošnjak, Srbin i Hrvat može se biti samo po rođenju, ali po državnoj pripadnosti svi su Bosanci", kazao je Cerić u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio "Dnevni avaz".


Cerić drži kako su Bošnjaci obvezni biti avangardom na putu k europskim integracijama "afirmiranjem bosanstva kao zajedničkog državnog nazivnika".

U tome bi se, drži poglavar Islamske zajednice u BiH, trebali ugodno osjećati svi koji žive u toj zemlji pripadajući istodobno vlastitim vjerama, kulturama i etničkim skupinama.

"Bosanstvo nije isto što i jugoslavenstvo. Prvo je povijesna činjenica, a drugo je umjetna tvorevina", ustvrdio je Cerić.

Dodao je i to kako su bosanski muslimani svjesni svoje vjere i kulture koje su neupitne, no sada se trebaju u europskim okvirima izboriti za svoje državno-nacionalno ime jer, kako je rekao, samo vjerska identifikacija nije dovoljna za nacionalnu prepoznatljivost.

1.10.2008.
Pincom.info