nedjelja, listopada 12, 2008

Za podmetanje eksploziva u FIS Vitez osumnjičen Suvad Džidić

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je, nakon saslušanja, odredilo jednomjesečni pritvor Suvadu Đidiću iz Viteza i Admiru Ahmetspahiću iz Zenice, zbog osnovane sumnje da su umiješani u podmetanje eksplozivne naprave u hipermarketu Trgovačkog centra FIS u Vitezu. Suvad Đidić osumnjičen ja za kazneno djelo terorizma, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Džidić u čijoj su kući prilikom pretresa, pronađeni dijelovi eksplozivne naprave identične onoj podmetnutoj u trgovačkom centru FIS-a radio je kao deminer tvrtke iz Republike Hrvatske Tehnoelektro.

Džidića je snimila nadzorna kamera kako pognute glave ostavlja paket na policu odijela za posuđe. Kada je prodavač na odijelu Josip Šarić uočio paket predao ga je zaštitaru Zvonki Barbiću. Nakon što ga je Barbić pokušao otvoriti paket je eksplodirao, raznijevši tijelo pokojnog nesretnog zaštitara, dok je Josip zadobio teške povrede i liječnici se još bore za njegov život. Među još dvoje ozlijeđenih je i kako se neslužbeno doznaje jedna beba iz Kine.

Admir Ahmetspahić se prema dosad raspoloživim podacima ne dovodi u izravnu vezu s eksplozijom u Vitezu te je osumnjičen za kazneno djelo terorizma uz kvalifikaciju proizvodnje i posjedovanja eksplozivnih materijala koji se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima i sumnje na eventualno pripremanje terorističkog čina.

To se da zaključiti prema vrsti i namjeni oružja i opreme pronađene tijekom pretresa, pored njegove obiteljske kuće.

Neslužbeno se doznaje kako je treća uhićena osoba Admirov brat Semir Ahmetspahić. On je predat Kantonalnom tužiteljstvu Zenica jer je prilikom pretresa kod njega pronađeno pola kilograma marihuane.

Na procesuranju dvojice teroista ne bi trebalo stati. Puno važnije je otkriti naručitelje ovog terorističkog čina i njihove motive i njima također suditi

12.10.2008.
R. I. / Pincom.info