utorak, listopada 28, 2008

Croatia Libertas uputila 10 pitanja Sudu BiH

MOSTAR - Nevladina organizacija Croatia Libertas je sa više strana zaprimila dopis-pismo zatvorenika hrvatske i srpske nacionalnosti o kršenju temeljnih ljudskih prava te je otvorili slučaj o ispitivanju navoda zatvorenika iz KPZ Kula.

- NVO Croatia Libertas je član međunarodnih organizacija za ljudska prava i ima dužnost izvjestiti sve međunarodne institucije o ovim navodima. Molimo Vas da se u najkraćem roku izjasnite o navodima u pismu, a posebno o sljedećim pitanjima:

1. Jesu li ugroženi životi pritvorenika nakon primanja prijetnji po život iz KPZ Zenica i što ste poduzeli po pitanju njihove sigurnosti?

2. Provodi li se fer, pošteno i pravedno suđenje po blažim zakonima ili ako nije zašto nije?

3. Kako se Vaša cijenjena sudska institucija izjašnjava po pitanju nacionalne i vjerske diskriminacije hrvatskih i srpskih zatvorenika naspram Bošnjaka i zašto je nesrazmjeran omjer zatvorenika (predmeta ratnih zločina): 80 srpskih, 11 hrvatskih i samo 7 Bošnjaka) ?

4. Kakvim medijskim napadima su izloženi zatvorenici pod Vašom jurisdikcijom?

5. Kakvoj vrsti maltretiranja su izloženi?

6. O kakvoj je vrsti neprofesionalnog i nehumanog odnosa u sudskom postupku riječ sve do samog izricanja presude kako zatvorenici Suda BiH navode u pismu?

7. Je li istina da Sud BiH ciljano želi slati hrvatske zatvorenike u KPZ Zenica?

8. Kakvi su uvjeti u KPZ Kula i KPZ Zenica?

9. Zašto presude Suda BiH ne idu na Viši sud za drugostupanjsku potvrdu i konačnu potvrdu?

10. Kakva prava imaju osumnjičene osobe u sudskom postupku Suda BiH?

Molimo Vas da nam u realnom roku odgovorite na ova pitanja. Ukoliko to ne učinite, naša je dužnost prijaviti ovaj slučaj Svjetskom Helsinškom odboru za ljudska prava, Ujedinjenim narodima (Odjel za ljudska prava) i Human Rights Watchu. Nadamo se kako neće doći do nepotrebnog narušavanja ugleda Vaše institucije i molimo Vas da sukladno Zakonu o pravu na javno informiranje predočite svoj stav i odgovore na ova pitanja, stoji u zahtijevu Croatia Libertasa.

28.10.2008.
Pincom.info