subota, listopada 11, 2008

Koroman: Hrvati su temeljni narod u tamnom vilajetu

SARAJEVO - Poznati hrvatski književnik Veselko Koroman u razgovoru za najnoviji broj tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo" istaknuo je kako ni u komunističko doba nije mogao slušati tvrdnje da na bosansko-hercegovačkom ozemlju, u trokutu između Save i Drine, Hrvata nije bilo sve do sredine 19. stoljeća, pa dakle, ni njihova jezika, njihovih književnika.

Intervju pod nazivom "Hrvati su temeljni narod u tamnom vilajetu" Koroman je dao u povodu novoobjavljene Antologije "Hrvatska drama Bosne i Hercegovine od Matije Divkovića do danas", u izdanju Školske naklade iz Mostara.

"Činjenica je, međutim, da su Hrvati na tim prostorima jedini državotvorni etnos od srednjega vijeka do dolaska Turaka u 15. stoljeću. Zato, ako ćemo govoriti o čijoj izvornosti, treba reći nepobitnu istinu: oni su temeljni narod u Bosni i Hercegovini", rekao je Koroman.

Naglasio je kako to posvjedočuju materijalni spomenici, tri pisma: glagoljica (na Humačkoj ploči iz 11. stoljeća), bosanica (na stećcima), latinica (u državnim ispravama).

Tako?er, dodao je, to posvjedočuje i katolička vjera s istonaravnom krstjanskom sljedbom proisteklom iz nje te jezik s ikavskim i drugim obilježjima.

Na kraju, o tome najjasnije potvrdno govori povijesna literatura, zaključio je Koroman.

U intervjuu Književnik Koroman upozorava kako utjecajni pripadnici naroda s kojima bosanskohercegovački Hrvati žive "u nametnutoj Federaciji BiH, bez ikakva objektivno opravdana razloga, ne prvi put, književne i druge procese nastoje usmjeriti unatrag. Hoće jedan - bosanski jezik, jednu bosansku književnost, pa onda i istoimenu naciju, tj. ono što je htjela i Austro-Ugarska prije 130 godina".

"Usprkos tome već odavno objavljuju djela iz planiranoga niza od sto knjiga bošnjačke književnosti, koju su prije nazivali muslimanskom", dodao je.

Veselko Koroman ističe kako je povijesna istina sljedeća: Hrvati su državotvorni narod na prostorima današnje Bosne i Hercegovine od kraja VI. stoljeća i tu činjenicu nije moguće zanijekati.

"Bosansko-hercegovačke književnosti nema, niti je može biti u tom obliku, i u izvornom, odnosno nacionalnom smislu, koji bi htjele imati te riječi. Postoje književnosti tri naroda Bosne i Hercegovine", kazao je Koroman, dodavši kako "hrvatski književnik ima samo nacionalni predznak gdje god živio".

Podsjetivši kako je pokrenuta edicija "Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u sto knjiga", ocjenjuje kako je sada vrijeme da se i oni koje bosanskohercegovački Hrvati biraju u predstavnička tijela Federacije BiH, već jednom izbore za televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

11.10.2008.
Pincom.info / Fena