nedjelja, listopada 26, 2008

Dodik: Bosna i Hercegovina trajno defektna država

BANJA LUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Bosna i Hercegovina "trajno defektna, podeljena država, posljedica sistemske greške", odnosno "različitih koncepcija unutarnjeg uređenja zemlje" a da se on zalaže za poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, kakav je 1995. potpisan.

Premijer Dodik je u intervjuu za današnju beogradsku Politiku rekao da strani i bošnjački dužnosnici "nisu razumjeli ili namjerno ne shvaćaju" da mogući referendum o samostalnosti RS nije "akcija sračunata za rasturanje BiH", nego "reakcija ukoliko bilo tko pokuša jednostrano ukinuti Republiku Srpsku ili urušiti status koji ona ima prema Daytonskom sporazumu".

"U jednoj od te dvije varijante, referendum smatramo potpuno dozvoljenim demokratskim odgovorom za nasrtaje bilo koje vrste na Republiku Srpsku. Mi se nikada nećemo odreći prava odlučivati o sebi", rekao je Dodik.

Premijer srpskog entiteta je, međutim, istaknuo, da "bilo kakav avanturizam s referendumom ne dolazi u obzir" i da za sada RS ima dovoljno kapaciteta da obrani svoju "federalno-konfederalnu poziciju" u BiH.

Dodik je rekao da je politika vlasti u Banja Luci da na zajedničke organe BiH može biti prenijeta neka nadležnost samo pod uvjetom da RS ima koristi od toga. Dodik je objasnio da u BiH ima "mnogo onih koji smatraju da je došlo vrijeme da pobijedi njihov koncept unitarne i centralizirane BiH, što nije ništa drugo do idealiziranje jedne od opcija koje su bile i u suštini rata".

"Oni, a riječ je o bošnjačkim političarima, ratni cilj pokušavaju ostvariti kroz priču o raznim reformama i jačanju europskog kapaciteta BiH", rekao je premijer RS.

Dodik je, međutim, istaknuo da se njegova opcija zalaže za poštovanje izvornog Daytona, a ne raznih "duhova Daytona" na osnovu kojih je u ranijem razdoblju mijenjan izvorni sadržaj ovog međunarodnog dokumenta.

Premijer RS smatra da je najveća opasnost "koncepcija političkog islama koju kreiraju Islamska zajednica u BiH i njen poglavar reis-ul-ulema Mustafa Cerić".

26.10.2008.
Pincom.info