četvrtak, listopada 30, 2008

Zubak: Opstanak Hrvata u srednjoj Bosni kroz stvaranje novih općina

SARAJEVO - Predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI i nekadašnji član Predsjedništva BiH za Dnevni list iznosi konkretne prijedloge mogućih ustavnih primjena u prvoj fazi.

Krešimir Zubak nije iznenađen lošim izbornim rezultatima HDZ-a 1990. i drži kako u ovom trenutku nije dobro da Hrvat bude gradonačelnik Sarajeva. Zubak ističe da je zajednički nastup hrvatskih stranaka u RS-u pokazatelj kako se ipak može zajedno raditi.

Kada su u pitanju ustavne promjene u BiH Zubak navodi da bi se nešto pozitivno moglo uzeti i od tzv. travanjskog paketa ustavnih promjena.

-Primjerice, entitetsko glasovanje u Zastupničkom domu bi se moglo zamijeniti kvalificiranom većinom o pojedinim pitanjima, što poznaju tradicionalne europske demokracije. U Domu naroda Hrvati ne bi smjeli dopustiti neravnopravnost, odnosno Dom naroda i dalje mora odlučivati o svim pitanjima. Moglo bi se razgovarati o nekim modifikacijama u procesu odlučivanja, ali nikako tako da se Dom naroda pretvori u neko parlamentarno tijelo, kaže Zubak.

Dodaje da u početnoj fazi treba otpočeti s primjenom europske konvencije o lokalnoj samoupravi. “To znači da se mogu i trebaju osnivati nove općine. Za Hrvate je to sudbonosno značajno u Središnjoj Bosni i Posavini. To bi ohrabrilo ljude, potaknulo povratak, ulilo sigurnost u institucije, a u Središnjoj Bosni puno bi značilo za opstanak Hrvata”, navodi Zubak.

Predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI kaže da nije iznenađen lošim rezultatom HDZ-a 1990. na izborima.

- Boži Ljubiću sam kazao da se ostavi ministarske pozicije i da prihvati vođenje stranke u punom kapacitetu i da se ne treba zavaravati dobrim rezultatima na općim izborima. Sugerirao sam da žurno radi na uspostavi i jačanju stranačke infrastrukture. On to nije uvažio, niti prihvatio i izbori su ga kaznili, tvrdi Zubak.

On napominje da su zbori u Posavini dobar primjer kako hrvatske stranke mogu zajedno raditi na ključnim nacionalnim projektima. Predviđa kako bismo već na sljedećim izborima uz ozbiljniju animaciju i registriranje birača, mogli postići još i bolje rezultate i napraviti značajnije političke promjene u RS-u.

30.10.2008.
Pincom.info