nedjelja, listopada 26, 2008

Biskup Sudar: BiH je podijeljena između dva naroda

BOBOVAC - Bobovac i kraljica Katarina najbolji su pokazatelj da se svoja domovina nikad ne zaboravlja. Ovo nas mjesto mora ujedinjavati i inspirirati, pa će tek tada svim narodima u BiH biti lakše razumjeti jedni druge. Bez spremnosti na žrtvu vlastitim primjerom u ovoj državi se ne može govoriti o nekakvom napretku”, poručio je , uz ostalo, u svojoj nadahnutoj propovijedi pomoćni biskup vrhbosanski, monsinjor dr. Pero Sudar, koji je pred više od 1000 vjernika iz cijele BiH, velikog broja vojnika i policajaca predvodio molitvu za domovinu u kraljevskom gradu Bobovcu.

To je, kako piše Večernji list, ustvari bio i 5. molitveni pohod djelatnika Ministarstva obrane BiH, pripadnika Oružanih snaga BiH, Granične policije te pripadnika agencija SIPA i OSA u kraljevskom gradu Bobovcu, koji je za Hrvate u BiH već godinama oltar domovine.

Ovo je do sada bilo najmasovnije hodočašće. Biskup Sudar jasno je istaknuo kako je Bobovac mjesto gdje se inspiracija za domovinu može podijeliti, ne samo Hrvatima, već i svim drugim narodima i manjinama u BiH. Ovom vojno-redarstvenom hodočašću na Bobovcu nazočili su i vojni i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

Među njima su bili: zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš, predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta BiH Niko Lozančić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš, ravnatelj Granične policije Vinko Dumančić, te general Oružanih snaga BiH Ante Jeleč. Brojni su policajci i vojnici molili za svoje obitelji i svoju domovinu, a na kraju su svi zajedno čitali tekst molitve za domovinu.

“Daytonski sporazum je nažalost omogućio podjelu BiH između dva naroda. Tu su Hrvati ostali uskraćeni i to ne može biti perspektiva za napredak BiH. Hrvatski politički predstavnici, a onda i svi mi zajedno trebamo se izboriti da Hrvati u BiH dobiju samo ono što im pripada, ništa više ili lakše od drugih naroda. Tu ravnopravnost Hrvati moraju imati u pravom smislu. Nažalost, Crkva može samo buditi nadu i postavljati znakove i ne može odigrati odlučujuću ulogu u tim stvarima”, rekao je biskup Pero Sudar.


26.10.2008.
Pincom.info