nedjelja, listopada 26, 2008

Hrvatski i srpski zatvorenici: Sud BiH krši naša ljudska prava

MOSTAR - Organizacije za ljudska prava BiH, proslijedila je redakciji Pincom.info pismo hrvatskih pritvorenika iz KPZ Kula. U mailu kojeg je potpisao predsjednik ove Organizacije Semin Silajdžić navodi se kako je Organizacija za ljudska prava BiH provjerila navode iz pisma.

-Kao asocijacija koja štiti ljudska prava i slobode, dužno priopćiti javnosti kako se hrvatskim i srpskim građanima BiH ne omogućava fer i pošteno suđenje od strane Suda BiH.

Naša obveza je izvijestiti sva releventna tijela i međunarodne institucije za ljudska prava kako se hrvatskim pritvorenicima prijeti čak i smrću iz KP Zatvora Zenica što je protivno svim temeljnim ljudskim pravima i slobodama bez obzira od koga dolazila kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda, stoji u priopćenju kojeg je potpisao Semin Silajdžić.

Pismo donosimo u cijelosti


PRITVORENICI HRVATSKE NACIONALNOSTI
KAZNENO-POPRAVNI ZATVOR KULA

Istočno Sarajevo

I svi ostali pritvorenici kojima se sudi ili je već suđeno od strane Suda BiH u predmetima ratnih zločina (u potpisu).


Uzoriti kardinal msgr. Vinko PULJIĆ Gospodin Miroslav LAJČAK
Gospodin Leo PLOČKINIĆ Gospodin Fausto POCAR
Gospodin Dragan ČOVIĆ Gospodin Coffi ANNAN
Gospodin Božo LJUBIĆ Gospodin Olli REHN
Gospodin Zvonko JURIŠIĆ Gospodin Xavier SOLANA
Misija OESS-a BiH, OESS Wienna HUMAN RIGHTS WATCH (HRW)
Helsinški odbor za ljudska prava TRANSPARENCY INTERNATIONAL


Predmet: KRŠENJE TEMELJNIH LJUDSKIH PRAVA OD STRANE SUDA BiH

Poštovani !

Cijeneći Vaše vrijeme i obveze, mi dolje potpisani i oni koji to nisu mogli uraditi želimo Vas izvijestiti s kršenjem temeljnih ljudskih prava pritvorenika s kojima se susreću osumnjičene, optužene i osuđene osobe za djela ratnih zločina u BiH.

Kako nas ne biste pogrešno razumjeli, pismo ovakvog sadržaja poslali smo i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Dr. Ivi Sanaderu od kojeg smo dobili odgovor kako je isto kako je isto primljeno i proslijeđeno Ministru vanjskih poslova i europskih integracija, gospodinu Goranu Jandrokoviću. Pismo sličnog sadržaja napisali su i pritvorenici srpske nacionalnosti, njih 80 i poslali su ga na adrese vlasti Republike Srpske i Srbije jer su problemi koji nas muče – potpuno isti.

Mi, pritvorenici hrvatske i srpske nacionalnosti tražimo da nam se sudi pravedno i zakonito. Mi smo se dostojanstveno borili za naše pravo na fer i pravedno suđenje što nije slučaj sa Sudom BiH iako mi smatramo kako se svim zločinima i zločincima treba suditi sukladno zakonu.

Nadamo se kako dijelite naše mišljenje da svaki zločin ima svoje ime i prezime i kako je počinjen u određenom vremenu i prostoru te da mu se individualno mora suditi po zakonima iz vremena kada je počinjen. Isto tako, zločin nema svoje ni nacionalno niti vjersko obilježje, odnosno, zločin se nalazi ili ne nalazi u biću čovjeka koji ga može počiniti samo individualno.

Sud za nebošnjake

Nažalost, sa sigurnošću tvrdimo kako je u BiH u kojoj smo i mi Hrvati konstitutivan narod, sve izokrenuto i usmjereno protiv sloboda i prava čovjeka, diskriminaciji i gaženju dostojanstva – ukoliko niste Bošnjak-musliman. Ovo Vam pišemo bez emocija i revolta jer je u stvarnosti Sud BiH takav da AD HOC sudi i ponaša se kao da je namijenjen za suđenje isključivo Hrvatima i Srbima.

Sud BiH za djela iz perioda 1992. – 1995. primjenjuje kazneni zakon BiH iz 2003. godine, ne zbog PRAVDE i ISTINE nego zbog izricanja drakonskih kazni što se može vidjeti iz nedavno izrečene presude Hrvatu iz Čapljine, gospodinu Nikoli Andrunu, koji je pravomoćno osuđen kao zamjenik zapovjednika logora „Gabela“ na – 18 godina zatvora bez ikakvih dokaza iako mu u optužnici nije stajala zapovjedna odgovornost, a da ne govorim o presudama koje se na Sudu BiH izriču osobama srpske nacionalnosti čije visine su dostigle maksimalne 42 godine zatvora.

Sud BiH u postupku istražnih radnji krši sva ljudska prava i slobode: od javne medijsko-propagandne hajke protiv osoba u procesu, pritisaka na užu i širu obitelj, maltretiranja u pritvoru, neprofesionalnog i nehumanog odnosa u sudskom postupku sve do samog izricanja presude i na kraju do upućivanja na izdržavanje kazne pri čemu se trude da nas Hrvate upućuju u zloglasni zatvor „Zenica“ gdje postoji opasnost da nam oduzmu život i da nas ubiju islamski bošnjački ekstremisti koji izdržavaju kazne zbog ubojstava i terorizma. Uvjeti u zatvoru „Zenica“ su apsolutno nezadovoljavajući i ne ispunjavaju niti jednu europsku normu koja se odnosi na osnovne uvjete prebivanja u zatvorima. Nama se sudi zbog nacionalnosti jer smo nebošnjaci, a ne zbog konkretnog zločina koji nam se stavlja na teret. Sud BiH sudeći i izričući samo nebošnjacima drakonske kazne želi dokazati samo jedno: kako su Hrvati i Srbi jedini činili zločine što je i više nego smiješan pokušaj mijenjanja povijesti i nametanja vlastitih bošnjačkih mjerila u sadašnjoj BiH.

Prijetnje smrću

Svaka kazna uz okružje i prijetnje smrću koje smo već unaprijed dobili iz zeničkog kazamata i prije presude i odlaska na izdržavanje kazne – ravna je smrtnoj kazni jer smo već dobili najave što nam se sprema u zatvoru Zenica. Svima, pa i javnosti je dobro poznat slučaj Ivana Bakovića i dr. koji su zbog pretrpljenih maltretiranja, fizičkih napada i nasrtaja na život, Sud BiH i državu BiH dobili na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu. Posljednji slučaj u nizu je smrt pod krajnje sumnjvim okolnostima gospodina Ilije Budimira, kojeg je službeno ''pokosio infarkt'' dok naši izvori iz zeničkog zatvora govore kako je brutalno ubijen od strane bošnjačkih ekstremista dok je boravio pod tušem i kako je čitav slučaj prikriven i zataškan kako ne bi došlo do eskalacije odnosa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

Mi se ne želimo miješati u pravosudni sustav BiH, mi smo se časno borili u ratu na strani svoga naroda i prihvaćamo punu odgovornost što smo branili naše domove, čast i dostojanstvo hrvatskog naroda u BiH jer smo mi bili napadnuti ali nam se sudi jer smo se uspjeli obraniti. Danas kada bi naši sinovi i kćeri trebali po pravdi i pravu da žive u svome entitetu i da se ponosno kite svojom hrvatskom zastavom i kulturom – to ne mogu jer se u ovoj islamiziranoj zemlji, glas hrvatskoga čovjeka i svih kršćana se sve slabije čuje. Mi se u stvari smatramo političkim uznicima, a ne osumnjičenicima za ratne zločine jer Sud BiH u procesima iznosi protiv nas samo političke teze, a ne konkretne dokaze u predmetima za koje nam se sudi.

Molimo cijenjenu gospodu da prime na znanje kršenje temeljnih ljudskih prava od strane Suda BiH i provjerite naše navode jer mi ništa nismo preuveličali. Prema nama Hrvatima se Sud BiH ponaša kao prema pripadnicima građana drugog reda, a ne kao pripadnicima konstitutivnog naroda.

Bez obzira što mi nismo pravnici, mi znamo da na svijetu ne postoji država koja nema svoj Vrhovni sud, a u ovom slučaju to je BiH, a niti postoje šanse da ga dobije. Želimo Vas izvijestiti kako je presuda Suda BiH i prvostupanjski i drugostupanjski i konačna presuda što nigdje u svijetu ne postoji i čime su nam pogažena temeljna ljudska i građanska prava na fer i pravedno suđenje.

Sud BiH sudi nezakonito

Tražimo da se nad nama provodi suđenje po jednom zakonu, a to je zakon koji se primjenjuje u svim zemljama nastalim raspadom SFRJ iz 1990. godine kada su i nastala djela ratnih zločina za koje se mi sumnjičimo, a ne kao što je to postala praksa Suda BiH da jedino Sud BiH sudi po zakonu iz 2003. godine koji je donesen 10 godina nakon rata, a koji je nametnut od strane Visokog predstavnika i nikada nije prošao parlamentarnu proceduru niti je reguliran Ustavom BiH iz čega jasno proizlazi kako Sud BiH sudi potpuno nezakonito i neustavno. Tražimo suđenje po blažim zakonima – što je praksa u svim civiliziranim zapadnoeuropskim zemljama, a ne po političkim zakonima Suda BiH. Ukoliko bi se sudilo po kaznenom zakonu SFRJ iz 1990. uvjereni smo da bi na ovaj način bila izbjegnuta diskriminacija, odnosno suđenje po nečijoj političkoj volji, zahtjevu ili emocijama onih kod kojih je zakon sada u rukama. Svi sudovi u BiH (Viši, Županijski, RS-a, FBiH, Distrikta Brčko) sude po zakonima iz vremena kada su se zločini i dogodili izuzev Suda BiH.

Do sada je Sud BiH, po vlastitim kriterijima za koje nitko ne zna, odabrao 106 slučajeva i radi na tim slučajevima, od čega se trenutno sudi 11 Hrvata.

Dokazi o kršenju ljudskih prava

Zajedno sa osumnjičenim, optuženim i osuđenim pripadnicima srpskoga naroda smo iscrpili sve zakonske procedure da zaustavimo ne fer i nepravedan rad Suda BiH, pa smo čak u prošloj 2007. godini dva puta štrajkali glađu do iznemoglosti kao bi nešto promijenili ali se naša prava i dalje krše i nemamo pravo na fer i pošteno suđenje. Skupili smo čitav niz dokaza koji nepobitno ukazuju da Sud BiH krši ljudska prava i te smo dokaze uz predstavku kolektivno podnijeli Europskom sudu za ljudska prava u Srassbourgu jer mi samo tražimo da nam ne sudi Sud BiH po političkim odlukama bošnjačkog naroda već da nam se sudi po zakonu jer imamo pravo na pravedno suđenje što nam Sud BiH nije omogućio.

Mi se nadamo kako ćete imati razumijevanje za problem kršenja temeljnih ljudskih prava na pravično, fer i korektno suđenje kao što je slučaj sa zemljama u okruženju što sada nije slučaj i sa Sudom BiH.

Zahvaljujemo Vam se najiskrenije na Vašem vremenu i molim primite iskaze našeg posebnog poštovanja u nadi kako ćete nam pomoći da dobijemo temeljno ljudsko pravo na fer i pravedno suđenje!

Zatvor Kula, Istočno Sarajevo
27. listopada 2008.

1. Marko Maka RADIĆ,
2. Nikola ANDRUN,
3. Damir BREKALO,
4. Dragan ŠUNJIĆ,
5. Ante KOVAČ,
i ostali koji nisu u mogućnosti da potpišu


26.10.2008.
Pincom.info