utorak, ožujka 04, 2008

Žepačka policija: Nije bilo plakata, ali jeste povika ”Allahu ekber”

ŽEPČE – Stotine učenika hrvatske, a potom bošnjačke nacionalnosti izišlo je proteklih nekoliko dana na ulice Žepča, a napetost na ulicama ovog grada i dalje ne jenjava.

Kako saznajemo iz dobro obaviještenih izvora bliskih policiji, okupljanja maloljetnika koja su se pretvorila u nacionalističke skupove, ne događaju se spontano.

Iza svega, kako tvrdi naš izvor, stoji osmišljeni politički scenarij, a spekulira se da u svemu svoje prste imaju i profesori srednje škole koja radi po dva plana i programa.

“Specifična situacija”

“U Žepču od 25. veljače imamo specifično stanje. Tog dana su oko 19 sati četiri osobe bošnjačke nacionalnosti na autobusnom kolodvoru u Žepču pretukle Josipa Marijanovića”, pojasnio je Vlado Jozinović, načelnik Policijske uprave Žepče.

Međutim, sutradan navečer policija u Žepču spriječila je novi sukob. Ovoga puta su trojica mladića hrvatske nacionalnosti nasrnula na jednog mladića bošnjačke nacionalnosti.

“Na sreću, u blizini se zatekla policijska ophodnja i taj sukob je spriječen”, kazao je Jozinović.

Trećega dana napetosti u Žepču učenici Srednje mješovite škole, koji rade po hrvatskome nastavnom planu i programu, izišli su ispred škole odakle su se uputili prema središtu grada.

“Tog 27. veljače dobili smo informaciju kako će se to dogoditi i kako oni na taj način žele iskazati svoje nezadovoljstvo zbog toga što se dogodilo Josipu Marijanoviću”, objasnio je načelnik Jozinović.

Toj skupini učenika ubrzo su se pridružile i njihove kolege iz Katoličkog školskog centra “Don Bosco”, druge žepačke srednje škole.

“Bilo je dosta mirno, ali je prilikom tog kretanja bilo raznoraznih povika, kojima se ta (hrvatska) djeca vrijeđala bošnjačku”, potvrdio je prvi čovjek žepačke policije.

Razlog – osveta?

U četvrtak djeca su se ponovno okupila ispred škole i tražila da se pronađu osobe koje su pretukle Josipa Marijanovića. Policija je tad objavila imena osoba koja su osumnjičena da su sudjelovala u tome.

“Njih četvorica spominjala su navodni slučaj koji se dogodio oko 22. veljače kad su neke osobe u kafiću 'Denaro', navodno, pretukle Sabahudina Tucića iz Željeznog polja, sela kraj Žepča. I ranije smo imali tu informaciju, ali to su bile informacije rekla-kazala”, pojašnjava načelnik Jozinović.

Policija je pozvala na razgovor maloljetnog Tucića, koji je s ocem došao u policiju, ali je on negirao da je na bilo koji način sudjelovao u premlaćivanju Josipa Marijanovića, što je kasnije utvrdila i policija.

Nije bilo plakata, ali jest povika

Nastava je bila obustavljena, a nastavničko vijeće je donijelo odluku o izbacivanju Sabahudina Tucića iz škole, koju je prekjučer odlučilo promijeniti.

Upravo u tom trenutku ispred zgrade Srednje mješovite škole okupila se veća skupina bošnjačke djece koja nisu htjela ići na nastavu. A upravo njegovo izbacivanje iz škole izvelo je bošnjačku djecu na ulice.

“Koliko znamo, transparenta kojim se pozivalo na 'klanje Hrvata' nije bilo. Ali je bilo povika: 'Allahu ekber, 'Tekbir', 'Ovo je Bosna, nije Hrvatska', a učenici su tražili i smjenu pedagoga Nikice Jurića! Sve smo to slušali sa sastanka u školi”, objašnjava načelnik policije Jozinović koji je napomenuo kako škola ima i dva pedagoga – jednog Hrvata i jednog Bošnjaka.

Jučer je situacija bila mirna, a nekoliko Žepčaka nam je u razgovoru reklo kako se svi pitaju jesu li stotine djece „spontano“ izišle na ulice ili ih je netko na to nagovorio. Svi su složni kako nema nikakve razlike između transparenta s porukama mržnje i izgovorenih riječi. Štoviše.

Manipulacija djecom

“Djeca su izabrana kao sredstvo manipulacije. Sve ovo rezultat je odnosa u tom kolektivu (srednje škole). U jednu zgradu idu bošnjačka djeca, u drugu hrvatska. Zabilježeno je nekoliko paljenja dnevnika, podmetanja požara. Između nastavnog osoblja u toj školi je jako loša komunikacija. Na jedan broj telefona možete dobiti ravnatelja škole koji je Bošnjak, a na drugi njegovog zamjenika Hrvata”, kazao nam je jedan Žepčak koji je želio ostati anoniman.

Podsjećamo, prvo su učenici Srednje mješovite škole u ovome gradu izrazili nezadovoljstvo zbog napada na Josipa Marijanovića, kojeg su četiri osobe bošnjačke nacionalnosti brutalno pretukle na autobusnom kolodvoru dok se vraćao iz škole. Dan nakon premlaćivanja Josipa Marijanovića trojica mladića hrvatske nacionalnosti nasrnula su na jednog mladića bošnjačke nacionalnosti što je spriječila policija koja se zatekla u blizini, a prekjučer su se dogodili i prosvjedi bošnjačkih učenika.

I jedni i drugi na prosvjedima su uzvikivali povike mržnje prema drugom narodu. Policija i razumni ljudi u ovome gradu od dvadesetak tisuća stanovnika pozivaju na smirivanje strasti i tenzija, “jer ljudi, a pogotovu djeca u ovome gradu moraju zajedno nastaviti živjeti”, a čemu nikako ne doprinose pojedine osobe vođeni “sitnim političkim i drugim interesima.”

4.3.2008.
P. Zvijerac / Pincom.info