srijeda, ožujka 12, 2008

Biskupi zatražili promjenu nepravednog uređenja BiH

MOSTAR– Bosanskohercegovački biskupi izrazili su zabrinutost stanjem u BiH.

Na konferenciji za novinare, na završetku trodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH održanog u Potocima kod Mostara, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izrazio je zabrinutost aktualnom situacijom u BiH, te je još jednom pozvao domaće političare da izmjene nepravedno uređenje zemlje, te osiguraju istinsku ravnopravnost sva tri naroda na cijelom prostoru BiH.

"Politika ne vodi dovoljno računa o zaštiti ljudskih prava i dostojanstvu čovjeka. Zabrinuti smo, ali mi ne možemo snositi odgovornost. Promjena ustava je pitanje međunarodnih dužnosnika i domaćih političara. Zapad djeluje da se zamorio i kao da nas je pustio da se mi međusobno koljemo", kazao je kardinal Puljić.

Biskup mostarski Ratko Perić osvrnu se na razjedinjenost hrvatskih političkih stranaka kada su u pitanju ustavne promjene u BiH.

"U velikim demokracijama na Zapadu postoje uglavnom dvije ili tri stranke koje se bore za dominaciju. Pa dobro, neka budu tri, pa neka budu i četiri stranke, ali zašto da bude 13 stranaka ili 33? Tako smo maleni, a tako puno stranaka. Bilo bi nam drago kada bi se te stranke barem u bitnim pitanjima objedinile i takve interese promovirale", kazao je biskup Perić.

Pored razmatranja društveno-političke situaciji u BiH, biskupi su razmotrili i odobrili Statut nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku.

Saslušana su izvješća o radu svih vijeća Biskupske konferencije BiH i komisije „Pravda i Mir“ u 2007. godini, te su dane smjernice za daljnji rad.

Direktor Caritasa Biskupske konferencije BiH upoznao je biskupe s projektima koji se provode u suradnji s biskupijskim Caritasima s osobitim naglaskom na borbi protiv ovisnosti, te je saslušano godišnje izvješće direktora Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela.

Osim članova Biskupske konferencije BiH, na zasjedanju u Mostaru sudjelovali su nadbiskup metropolit beogradski Stanislav Hočevar i delegat Hrvatske biskupske konferencije Ante Ivas. Zbog zdravstvenih razloga na zasjedanju nije sudjelovao najavljeni delegat Talijanske biskupske konferencije Marco Mazza.

Sljedeće zasjedanje Biskupske konferencije BiH održat će se u srpnju u Banjoj Luci.

12.3.2008.
Pincom.info / F