utorak, ožujka 04, 2008

U BOSANSKOM gradu Žepču jučer se dogodio prosvjed bošnjačkih učenika koji su, negodujući zbog izbacivanja iz škole jednog njihovog kolege, nosili plakat s natpisom "Bit će mesa klat ćemo Hrvate", javlja pincom.info.

Bošnjački učenici osim toga su uzvikivali "Žepče je turska mahala", javlja pincom.info pozivajući se na izjavu zaprepaštenog svjedoka prosvjeda.

Učenici žepačke Srednje mješovite škole (SMŠ) koji nastavu pohađaju po programu za Bošnjake, prosvjedovali su zbog toga što je njihov kolega izbačen iz škole pod sumnjom da je nekoliko dana ranije sudjelovao u premlaćivanju hrvatskog učenika Josipa M. (1992).

Policija Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je međutim kako u napadu na Josipa M. dotični učenik nije sudjelovao već su ga pretukla četvorica mlađih punoljetnika: Mersed D. (1988), Edin M. (1990), Edin M. (1987) i Huso M. (1982).

Napad na Josipa M. dogodio se 25. veljače oko 19 sati na autobusnoj stanici u Žepču. Dan kasnije, također oko 19 sati, napadnut je bošnjački učenik SMŠ-a, Ferid Č. Njega su trojica mladića: Josip J. (1986), Dalibor M. (1986) i Marin V. (1988), napala kod mesnice "Bobarić" u Žepču.

Iako su bošnjački učenici svoj prosvjed usmjerili prema upravi škole, čini se kako ista s posljednjim događajima nema veze s obzirom da se radi o događajima koji sa školom i školskim aktivnostima nemaju nikakve veze. Spomenimo kako su dva dana ranije u Žepču prosvjedovali hrvatski učenici koji su na taj način izrazili negodovanje zbog napada na Josipa M.(na fotografiji).

Optužbe i laži

Glasnogovornik u Upravi policije pri MUP-u Zeničko-dobojskog kantona Senaid Hasić, za Index je pojasnio kako su napadači u oba slučaja bili pijani. Dodao je kako je jučerašnjem prosvjedu bošnjačkih prethodio prosvjed hrvatskih učenika.

Upitan da nam potvrdi informaciju o postojanju plakata s natpisom "Bit će mesa klat ćemo Hrvate", Hasić kaže kako policija nema saznanja o takvom plakatu. Istakao je međutim kako je nakon nedavnih premlaćivanja dvojice učenika došlo do određenih trzavica između učenika dviju etničkih skupina koji su se međusobno više puta i na više načina vrijeđali na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U povodu jučerašnjeg prosvjeda, Hasić pojašnjava kako se radi o izrazu nezadovoljstva bošnjačkih učenika koji su reagirali na nečiju lažnu tvrdnju da je izbačeni učenik imao veze s premlaćivanjem Josipa M.

Da je dotični učenik u ovom slučaju nedužan, svjedoči i podatak nastavničkog vijeća SMŠ-a koje je jučer, nakon što je policija otkrila i prijavila napadače na Josipa M., povuklo odluku o njegovoj suspenziji s nastave. U policiji pak navode kako su protiv četvorice napadača Kantonalnom tužiteljstvu u Zenici podnijeli izvještaj zbog nanošenja teške tjelesne ozljede, nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe imovine.

Trojica napadača na Ferida Č. već su i sudski procesuirana te im je na Općinskom sudu u Žepču svakome određena kazna od po 300 konvertibilnih maraka (oko 1.200 kuna).

Stanje zasad mirno

Glasnogovornik Hasić nam kaže kako je policija u Žepču nadgledala okupljanja učenika te je zbog opasnosti o mogućoj eskalaciji nacionalne i vjerske netolerancije odlučeno da se ne podnose nikakve prijave protiv nekolicine izgrednika za koje je bilo temelja da ih se prekršajno prijavi.

Dodao je kako je stanje danas u Žepču mirno te nema informacija o bilo kakvom novom okupljanju učenika ili najavi ikakvih događaja koji bi zahtijevali intervenciju policije.

Zaključio je kako je zbog toga ostavljeno školi i kantonalnom ministarstvu za obrazovanje da se pozabavi problemom međunacionalne i vjerske netolerancije među učenicima kako bi se problem riješio na civiliziran i miran način.

I.K.
Foto: Pincom.info (arhiva)