petak, ožujka 07, 2008

Croatia Libertas: Trofederalna BiH jedino perspektivno rješenje

MOSTAR - Federalno uređenje BiH je model suvremene demokratske moderne države s visokim stupnjem razvijene demokracije koji bi pružio konstitutivnu zaštitu za sva tri naroda, smatra nevladina organizacija Croatia Libertas.

-To je jedini način za spas BiH i spas ljudskih, nacionalnih i građanskih prava svih, a s druge strane bi približilo i Hrvate i Srbe i nacionalne manjine da prihvate BiH kao svoju domovinu što danas nije slučaj, navodi se u priopćenju ove organizacije.

Bosna i Hercegovina, kako se ističe, mora poštovati ljudska prava i prava sva tri konstitutivna naroda na jednakopravnost kao i Aneks IV Daytonskoga sporazuma koji predviđa jednaka prava za sva tri naroda i nacionalne manjine u BiH. Ustav BiH je, dodaje se, preuzeo sve Povelje UN-a, pa tako i Povelju o Pravu na samoopredjeljenje i samoodređenje konstitutivnih naroda pa i sama država mora poštovati zakone koje je unijela u vlastiti Ustav.

-Hrvatski narod u BiH želi isključivo federalno uređenje zemlje jer je izgubio sva prava koja je imao ranije i koja je unio kroz Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu u današnju BiH koja je u ovom obliku neprihvatljiva za bilo koji narod, smtra Croatia Libertas.

Ističu kako su sve neovisne ankete to i pokazale, nekoliko peticija za Hrvatsku Republiku koje su provedene, a i hrvatski politički krug u BiH ima čvrst konsenzus i kristalno jasan stav iz Kreševa da je federalizacija BiH jedino moguće rješenje za BiH.

-U Federaciji i državi BiH više ne postoji konsenzus, paritet i rotacija, nasilno su ugašeni hrvatski elektronski mediji, oduzima se međunarodno i Ustavno pravo na vlastiti jezik, kulturu i identitet, a u pojedinim slučajevima otvoreno se napadaju katoličke svetinje i svećenici, hrvatski političari se preglasavaju na svim razinama, Bošnjaci su izabrali „hrvatskog“ člana Predsjedništva, ne provodi se Aneks VII Daytonskoga sporazuma jer „otvorene općine“ u Federaciji ne provode i ne potiču povratak prognanih i raseljenih Hrvata...OHR nikada nije reagirao na ove nepravilnosti, stoji u priopćenju.

Očito je, smatra Croatia Libertas, da Bošnjački politički krug ima skrivene namjere koje idu u smjeru centralizacije zemlje u kojoj bi vodeću ulogu imali dominantni Bošnjački političari koji već godinama sustavno vrše hegemoniju nad malobrojnijim narodima u BiH i nacionalnim manjinama.

-Bošnjaci nisu napravili apsolutno ništa kako bi BiH učinili prihvatljivom i za ostale narode jer BiH nije isključivo i samo bošnjačka već pripada i svim ostalim narodima koji u njoj žive, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Croatia Libertasa Leo Pločkinić.

Croatila libertas smatra kako je iluzija je misliti kako je moguće BiH vratiti u doba Socijalističke Republike za vrijeme vladavine komunizma, a megalomanske su i namjere kreiranja „bosanske“ nacije i društva te pretvaranje ostala dva naroda u nacionalne manjine su nerealne i neprihvatljive.

Pozdravljaju pregovore Visokog predstavnika sa svim političkim predstavnicima i napore svih političko-diplomatskih strana u BiH koje podržavaju dogovor prema troentitetskom uređenje zemlje.

Traže od svih domaćih i međunarodnih institucija i dužnosnika da ulože napore kako bi se BiH održala kao trofederalna stabilna država s trajnim mirom bez raspada i kako bi se zemlja kroz federalno uređenje prošla kroz fazu tranzicije prema Euroatlantskim integracijama i na miran način stabilizirala što je glavni i jedini preduvjet za strana ulaganja i razvoj domaće ekonomije kojoj prijeti recesija i potpuni slom što bi za obično stanovništvo, kako navode, predstavljalo kap koja će preliti čašu.

7.3.2008.
Pincom.info