srijeda, ožujka 12, 2008

Čović: Daytonska BiH osuđena na propast

MOSTAR – Ovako uređena BiH je neupravljiva i neodrživa, i stoga nikada neću prihvatiti daytonsko uređenje naše zemlje kao trajnu realnost, rekao je danas u Mostaru predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.
On je na konferenciji za medije naglasio kako je stoga reorganizacija države, odnosno promjena Ustava, najvažnije pitanje koje se nalazi pred bh. političarima.

Dayton

''Ja sam zadnja osoba na svijetu koja će prihvatit daytonsko uređenje BiH kao realnost. Niti jedan hrvatski političar ne smije prihvatiti Dayton kao budućnost BiH, zato jer bi to bila država osuđena na propast. Međutim, svih deset direktora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) su jasno kazali kako Dayton ostaje na snazi. Nama trenutno treba znatno racionalnije uređenje BiH. No, nažalost razgovori o promjenama Ustava su trenutno zamrznuti. Zaustavili smo ih jer još uvijek postoje tenzije i razmišljanja kako će se BiH podijeliti i raskomadati. Međutim, uvjeren sam kako se to neće dogoditi'', rekao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je ponovio kako neće odustati od toga se ustavne promjene provedu na području cijele zemlje.

''Svatko ima pravo na svoj stav. Tako je Milorad Dodik kazao kako se 'ne smije dirati' u RS. Ja evo kažem suprotno. Svatko ima pravo na mišljenje. Dayton nije budućnost BiH. Dva entiteta također nisu budućnost naše zemlje. Kada dođe vrijeme da razgovaramo o zemljovidima budućeg uređenja zemlje, naravno da je cijela BiH na stolu'', rekao je Čović, dodavši kako jer reforma policije trenutno u prvom planu.

Reforma policije

''Nemojmo misliti da smo nekoga prevarili dogovorenom reformom policije. Ovo zasigurno nije prava reforma. Nakon promjene Ustava moći ćemo do kraja provesti i reformu policije. Ovo je jedna faza u kojoj smo morali poslati signal EU da smo spremni prihvatiti određene standarde kako bismo potpisali SSP. Nakon toga će nam biti lakše govoriti o promjenama Ustava'', izjavio je Čović.

On je dodao kako njegova stranka nastoji stvoriti ambijent povjerenja u BiH jer je ono ''intenzivno razgrađivano u posljednja tri mjeseca''.

''Trenutna situacija u BiH je krajnje složena. Nadam se kako ćemo do 28. travnja konačno dobiti mogućnost potpisivanja SSP-a kako bismo se konačno okrenuli razgovorima o promjenama Ustava'', zaključio je Čović.

Bošnjaci i Srbi

Na novinarsko pitanje jesu li bh. Hrvati svojevrsni talac političke borbe koja se odvija na relaciji Sarajevo – Banja Luka, predsjednik HDZ BiH je rekao kako Hrvati nisu talac Srba i Bošnjaka, nego daytonskog uređenja BiH.

''Hrvati jednostavno ni u jednom dijelu BiH nemaju mogućnost potpunog ostvarenja svojih prava. Za to nisu krivi ni Srbi, ni Bošnjaci nego daytonsko uređenje BiH'', rekao je Čović.

12.3.2008.
J. Gudelj / Pincom.info