četvrtak, ožujka 20, 2008

Objavljena knjiga ‘Agresija BiH na Republiku Hrvatsku’

ZAGREB - Knjigu dokumenata ilustriranu vojnim zemljovidima 'Agresija Bosne i Hercegovine na Republiku Hrvatsku – Činjenice' generala Slobodana Praljka objavio je zagrebački nakladnik Oktavijan.

Autor u uvodu knjige pita kad će se u Hrvatskoj podignuti optužnica protiv BiH zbog toga što je Predsjedništvo BiH s Alijom Izetbegovićem na čelu pasivno promatralo kako JNA i srpske paravojne postrojbe pale Dubrovnik i širu okolicu, ubijaju u Slavonskom Brodu te napadaju Metković s teritorija države koju je Izetbegović zastupao, vodio i predstavljao.

U tim pohodima, kako navodi, sudjelovalo je više od 500 oficira Muslimana-Bošnjaka, koji su služili u JNA i izvršavali zadatke, a da ih Izetbegović nije pozvao da napuste tu vojsku.

Praljak navodi kako je nakon sporazuma Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika 16. rujna 1993. prestao sukob Vojske Republike Srpske i Armije BiH. Tada je jedan od ciljeva Armije BiH u ofenzivi "Neretva 93." bio osvajanje hrvatskog prostora oko Neuma i Ploča, napominje Praljak i dodaje kako su nakon toga primirja i snage Vojske Republike Srpske bile angažirane u akcijama protiv Republike Hrvatske.

S obzirom na napadaje iz BiH na Hrvatsku autor pita nije li Republika Srpska dio teritorija države BiH i nema li država BiH pravni kontinuitet?

U knjizi (94 str.) objavljeni su, uz ine, dokumenti o napadu na Ravno i Izetbegovićeva izjava - to nije naš rat, srpsko-muslimanski "historijski sporazum", koji su potpisali Muhamed Filipović i Radovan Karadžić (2. kolovoza 1991.), faksimil zakletve o obrani interesa muslimanskog naroda, dokumenti o osnivanju Patriotske lige, nacionalni sastav zapovjednika Teritorijalne obrane BiH koji je potpisao Izetbegović, direktiva Glavnog štaba Patriotske lige za obranu, zajednička srpsko-muslimanska deklaracija Izetbegovića i Krajišnika iz 1993. te dokumenti o poginulim građanima Slavonskog Broda od napada s područja BiH, među kojima i 27 djece.


20.3.2008.
Pincom.info