ponedjeljak, ožujka 17, 2008

Bugojanski Hrvati traže uhićenja Mlaće i Cikotića

BUGOJNO – U srijedu 19. ožujka navršava se 14. godina od kako su 294 hrvatska zatočenika logora „Stadion“ (jednog od brojnih, ali svakako među najzloglasnijim logorima koje je Armija BiH tijekom rata imala u Bugojnu), razmijenjeni, priopćeno je iz Koordinacije udruga proisteklih iz domivnskog rata HVO HB Bugojno.

Nestali

''Preživjeli zatočenici taj će datum i ove godine proslaviti kao svoj drugi rođendan jer tog dana višemjesečne torture, premlaćivanja, odvođenja na prisilni rad i vađenje krvi za njih su, nakon osam mjeseci, konačno završeni. Na datum razmjene preživjeli će se i ove godine na poseban način, prisjetiti i 20 odvedenih zatočenika koji nisu imalu sreću tog 19. ožujka 1994. godine biti razmijenjeni i vratiti se svojim obiteljima'', stoji u priopćenju.

Koordinacija udruga naglašava kako za obitelji njih 20 ta agonija, i danas 14 godina nakon izlaska 294 zatočenika iz logora „Stadion“, još uvijek traje jer lokacije s tijelima nestalih i odvedenih još su uvijek nepoznate.

''Iako se čini nevjerojatnim, tajnu o načinu na kojeg su ih, nakon prisilnog odvođenja iz logora, ubili te gdje su sakrili dokaze, odnosno njihova tijela, još uvijek pažljivo čuvaju nalogodavci tog okrutnog zločina, ali i neposredni počinitelji. Obiteljima nije pomogla ni činjenica da je većinu nestalih evidentirao Međunarodni crveni križ'', prioćeno je.

U potrazi za tijelima nestalih nije puno pomoglo, smatraju u ovoj udruzi, ni procesuiranje upravitelja logora ''Stadion'' Nisveta Gasala i njegova zamjenika Musajpa Kukavice kao ni uhićenje i suđenje bivšim časnicima Armije BiH Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću.

Cikotić i Mlaćo

''Mi, preživjeli logoraši i obitelji nestalih, uvjereni smo da rezultata neće ni biti sve dok na optuženičkoj klupi ne bude i ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo, a bivši zapovjednik Armije BiH u Bugojnu, aktualni ministar obrane Selmo Cikotić, ministarsku fotelju zamijeni zatvorskom ćelijom'', stoji u priopćenju.

Bugojanski Hrvati smatraju kako od napola urađenog posla očito nema koristi jer unatoč procesuiranju četvorice spomenutih Bošnjaka, ključne karike u lancu odgovornosti za zločine nad bugojanskim Hrvatima i ubojstvo 20 zatočenika iz logora ''Stadion'' i dalje nedostaju.

''Sve dok je tako, uvjereni smo, agonija obitelji nestalih neće se prekinuti, iako je dostojanstven pokop najmanje što se u ovom trenutku može učiniti za nasilno odvedene i ubijene zatočenike i donijeti toliko potreban i dugo čekan mir njihovim obiteljima, ali i nama kojim smo imali sreću preživjeti stravične zločine logora 'Stadion''', zaključuje se u priopćenju.

17.3.2008.
J. Gudelj / Pincom.info