nedjelja, ožujka 16, 2008

Deveta obljetnica ubojstva Joze Leutara, ubojice još na slobodi

SARAJEVO - Danas se navršava devet godina od atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara. Jutros su članovi obitelji, prijatelji i predststavnici Federalnog MUP-a položili cvijeće na grob pokojnog Joze Leutara, te na mjesto pogibije. Atentat na Jozu Leutara izvršen je 16. ožujka 1999. u 7.50 h kada je eksplodirala naprava postavljena u njegov službeni automobil. Od zadobijenih ozljeda Leutar je preminuo 28. ožujka 1999. godine.

U povodu devete obljetnice od atentata na federalnog doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo u pratnji policijskog komesara Kantona Sarajevo Himze Selimovića obišao je mjesto Leutarova stradanja u sarajevskom naselju Ciglane. Polaganjem cvijeća i minutom šutnje odata je počast čestitom čovjeku i izuzetnom profesionalcu. Izražavajući poštovanje prema pokojnome Leutaru, Kebo je i ovom prilikom pozvao nadležne institucije da učine sve kako bi se ušlo u trag počiniteljima ovoga gnusnog zločina.

Vijenac na spomen-ploču kod mjesta atentata koji je prije devet godina izvršen na zamjenika ministra MUP-a FBiH Jozu Leutara položio je i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Krešić je razgovarao s članovima obitelji, koji su zapalili svijeće i položili cvijeće kao i s brojnim prijateljima, koji nisu skrivali ogorčenje što ni poslije toliko godina počinitelji ovoga brutalnog ubojstva nisu pronađeni.

U teškim poratnim godinama takvo je ubojstvo imalo odlike terorističkog akta, a njegovi počinitelji ni nalogodavci do danas nisu odgovarali pred licem pravde.

"Zato i danas postoji opasnost od terorizma jer su počinitelji ovoga terorističkoga djela na slobodi. Ubojstvo čovjeka koji je u tom trenutku bio simbol zakona i reda u našemu društvu i koji je cijeli svoj život posvetio borbi protiv svih vidova kriminala upravo je rušenje svega onoga na čemu naše društvo želi temeljiti svoju sigurnu budućnost, a nekažnjavanje počinitelja ovoga zlodjela, ubojstvo je demokracije", navodi se u priopćenju.

16.3.2008.
Pincom.info