ponedjeljak, lipnja 01, 2009

Produbljuje se diskriminacija Hrvata u BiH

SARAJEVO – Hrvati u BiH i dalje su na marginama te se dugogodišnji diskriminacijski odnos samo još više produbljuje, što bi moglo dovesti do potpunog istrebljenja Hrvata iz ovih područja, smatra veliki broj hrvatskih političara u našoj zemlji. Preglasavanja kod donošenja krucijalnih odluka, fizičke prijetnje, mala zastupljenost u raznim tijelima vlasti…, samo su neke činjenice koje potkrepljuju ove tvrdnje. Isto tako, u tu kategoriju treba uvrstiti i posljednju odluku Ustavnog sud BiH, koji je odbacio zahtjev nekadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića za ocjenu ustavnosti Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH u dijelu kojim se predviđaju tri javna RTV servisa i dvije televizijske i dvije radiopostaje s teritorija određenog entiteta.

Politički čimbenici

Mrinko Ćavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, navodi kako posljednji primjer oko TV kanala pokazuje kakav je odnos prema Hrvatima u BiH.
“Prava koje imaju nacionalne manjine u europskoj zajednici Hrvati kao konstitutivan narod ne mogu dobiti u BiH”, istaknuo je Ćavara. Prema njemu, sve to pokazuje kakva je ustavna pozicija Hrvata, te su upravo zbog toga vrlo bitni razgovori o ustavnim promjenama, koje će doprinijeti tomu da sva tri naroda u BiH budu ravnopravna.
“Kada će to biti, ne znam, ali će sigurno do toga doći”, tvrdi Ćavara. S druge strane, Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a (Đapić - dr. Jurišić), smatra kako je stanje alarmantno, za što veliku odgovornost snose ljudi koji su vodili hrvatski narod te međunarodne institucije. “Hrvatska politika od rata do danas potpuno je promašena, a kakvo je stanje, dovoljno govori i posjet potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, iz koje se vidi da Hrvati nisu relevantan politički čimbenik, jer on se nije ni sastao s predstavnicima Hrvata”, istaknuo je Jurišić. Koliki je utjecaj Hrvata u praksi, zorno pokazuju brojni primjeri preglasavanja hrvatskih ministara u federalnoj Vladi, pa čak i kod donošenja najvažnijih odluka. Kao primjer svako treba spomenuti preglasavanja kod glasovanja za izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kada je svih pet hrvatskih ministara glasovalo protiv, ali su izmjene ipak usvojene. Sve to izazvalo je veliko ogorčenje hrvatskog puka, jer prema mnogima, ovakva odluka vodi u propast županije. “To je poseban problem koji se nažalost provlači od osnutka Federacije. Trebalo bi se naći rješenje da se ovakve odluke donose konsenzusom, slično kako je to regulirano u Vijeću ministara”, smatra Jurišić. Dodao je kako se Hrvati moraju boriti za ravnopravnost na svim razinama vlasti, jer, prema njemu, sada je iluzija tražiti treći entitet.

Maćehinski odnos

Da se maćehinski odnos prema Hrvatima ne zaustavlja na političkoj razini, pokazuju sve učestaliji fizički napadi na hrvatske povratnike, posebice u RS-u. Tako je prije nekoliko mjeseci na kuću hrvatske povratničke obitelji bačena eksplozivan naprava, a jednog hrvatskog povratnica pretukli su ni manje ni više nego pripadnici policije RS-a! Broj riješenih slučajeva kada su u pitanju napad na hrvatske povratnike vrlo je mali. Ivan Musa, predsjednika HKDU-a, također smatra kako se stanje Hrvata u BiH pogoršava, što je vidljivo navedenih, ali iz brojnih drugih primjera.
“Primjerice, hrvatski sportski klub osvaja prvenstvo BiH, to se ne prikazuje na državnoj i federalnoj televiziji”, naglasio je Musa. Dodao je kako je slična situacija je i u svim drugim sferama života u BiH, što bi svim hrvatskim političarima trebalo dati dodatnu snagu da nastave s borbom da Hrvati dobiju oni što zaslužuju.

Iseljavanje Hrvata

Zvonko Jurišić tvrdi kako će se, ukoliko se ovakva politička i svaka druga atmosfera u BiH i dalje nastavi, Hrvati iseliti s ovih područja. “Nažalost, ukoliko ne dođe do značajnih promjena, u razdoblju od deset godina u BiH više neće biti Hrvata”, kaže Jurišić. Zbog toga, sve hrvatske stranke trebale bi biti jedinstvene da preko novog ustava riješe nagomilane probleme hrvatskog puka u BiH.

Kreševska deklaracija

Ivan Musa uvjeren je kako će se novim ustavnim rješenjem ipak Hrvati staviti u ravnopravniji položaj. “Hrvati su 2007. jasno rekli kakvu BiH vide, kroz najjači dokument hrvatskog naroda, a to je Kreševska deklaracija”, navodi Musa. Dodao je kako Hrvati od tog dokumenta sigurno neće odstupiti idućih dvadesetak godina, te na osnovi tih postulata tražiti svoja prava.

Borba za prava

Ivo Miro Jović, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH, dijeli slično mišljenje s većinom hrvatskih političara. “Posljednji primjer oko TV kanala šalje poruku da netko ne želi Hrvate u BiH, da oni tu nisu dobrodošli”, tvrdi Jović. Ipak, i pored ovog, ali i brojnih drugih problema koji muče Hrvate, Jović jasno poručuju da su Hrvati najstariji narod na ovim područjima i zasigurno neće nestati iz BiH.

Ustavne promjene

Mrinko Ćavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, navodi kako posljednji primjer oko TV kanala pokazuje kakav je odnos prema Hrvatima u BiH. “Prava koje imaju nacionalne manjine u europskoj zajednici Hrvati kao konstitutivan narod ne mogu dobiti u BiH”, istaknuo je Ćavara. Prema njemu, sve to pokazuje kakva je ustavna pozicija Hrvata, te su zbog toga vrlo bitni razgovori o ustavnim promjenama.

Piše: Dragan Bradvica/ dnevni-list.ba