utorak, lipnja 23, 2009

Raspada se ekipa potpisnika Kreševke deklaracije

MOSTAR- Međunarodna zajednica se mora aktivno uključiti u donošenje novog ustava u BiH koji će dokinuti podjelu države na dva entiteta, a pritom sve hrvatske političke stranke te kulturne, znanstvene i crkvene institucije moraju postići konsenzus po ovom pitanju, srž je izjave koju su jučer potpisali predstavnici četiriju stranaka, Božo Ljubić (HDZ 1990.), Zvonko Jurišić (HSP BiH Zvonko - dr. Jurišić), Ivan Krndelj (HSS-NHI) i Jerko Ivanković (NS Radom za boljitak). U izjavi je naglašeno da se zabranjuje bilo kojem pojedincu ili stranci da samostalno dogovara rješenja koja se tiču novog ustava.

Govoreći o mogućnosti ulasku u prudski proces, Ljubić je istaknuo kako se ustavne reforme moraju vratiti u institucije BiH te pritom uključiti sve političke stranke i javnost budući da se radi o problemu koji se tiče sviju. “Ne smije biti govora o ekskluzivizmu. Ne bih govorio o pridruživanju ovom procesu, nego o združivanju svih snaga”, pojasnio je Ljubić.

Jurišić je jučer upozorio kako ove stranke i dalje ostaju na načelu koje kaže da se mora donijeti nova teritorijalna organizacija zemlje, istaknuvši kako je činjenica da je “međunarodna zajednica prije 14 godina priznala etničko čišćenje u BiH”, stoga se treba uključiti u donošenje pravednog rješenja.

Hrvati to ne smiju priznati, stoga je upozorio kako je simptomatično da nakon sastanka prudske trojke Milorad Dodik govori o nedodirljivosti RS-a, a deklaracija SDA spominje tek ekonomske regije, što itekako odstupa od Kreševske deklaracije, prenosi Dnevni list.

Predsjednik HKDU-a Ivan Musa nije želio potpisati ovu izjavu, obrazloživši to činjenicom kako se o ovako bitnim stvarima ne može razgovarati bez predsjednika HDZ-a BiH, a i sami prudski proces, uključujući izjavu iz Banje Luke, jasno i po prvi put nakon Daytona govori o četirima teritorijalnim jedinicama u BiH.

To, smatra Musa, otvara novo poglavlje, istaknuvši kako HKDU nadalje podržava prudski proces te poziva i ostale da se uključe u njega.

23.6.2009.
Pincom.info