srijeda, lipnja 10, 2009

Bukvić: Nisam kriv za zločin nad Hrvatima

SARAJEVO - Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Safet Bukvić (69), optuženi Bukvić se izjasnio da nije kriv.

Optužnica tereti Safeta Bukvića za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Naime, u optužnici se navodi da je optuženi Bukvić, dana 25. travnja 1993. godine, u mjestu Čelebići, općina Konjic, u podrumu Osnovne škole Čelebići, zajedno sa još jednim pripadnikom ABiH, lišio života jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je 14. svibnja 2009. godine optužnicu u ovom predmetu.

U optužnici se navodi da su dana 25. 4.1993. godine, u mjestu Čelebići, općina Konjic, pripadnici Armije BiH doveli zarobljene civile hrvatske nacionalnosti i pripadnike HVO-a koji su prethodno položili oružje i postrojili ih u dvorište Osnovne škole Čelebići. Optužnica navodi da su zatočenici bili izloženi tjelesnom zlostavljanju i psovkama, među kojim zatočenicima je bio i oštećeni M.P..

Nakon što je više pripadnika Armije BiH i civila muslimanske nacionalnosti koji su posmatrali ovaj događaj, počelo uzvikivati „ubijte M., on ti je ubio zeta“, neidentificirani pripadnici Armije BiH izdvojili su iz stroja oštećenog M.P., tukući ga pri tome rukama, nogama, kundacima puške, a potom ga odveli i zatvorili u podrum škole koja je služila kao logor, a za njima se, naoružan puškom i u pratnji NN pripadnika Armije BiH, uputio optuženi.

Nakon toga je NN pripadnik Armije BiH prišao oštećenom M.P., koji se nalazio u sjedećem položaju, malaksao od zadobijenih udaraca, te iz puške ispalio hitac u grudni koš oštećenog, a potom, dok je oštećeni još davao znakove života, prišao mu je optuženi, pa u namjeri da ga ubije, ispalio hitac u njegov grudni koš i time ga lišio života.

Optuženi Bukvić Safet, tereti se da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba, izvršio ubojstvo jedne građanske osobe, čime je počinio kazneno djelo - Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka c) KZ BiH, u svezi sa člankom 29. i člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

10.6.2009.

Pincom.info