subota, lipnja 06, 2009

Montgomery: Hrvati trebaju dobiti entitet

MOSTAR - Potpuno suprotno od svega što je zagovarao u vrijeme kada je bio najmoćniji čovjek na ovim prostorima, bivši američki veleposlanik William Montgomery objavio je u četvrtak članak u New York Timesu u kojem se zalaže za referendum te za moguće odcjepljenje Republike Srpske iz BiH i za podjelu Kosova duž rijeke Ibar!

Na pitanje što ga je motiviralo na promjenu politike koju je i sam tolike godine provodio, Montgomery u razgovoru za Večernji list objašnjava: – Kad sam ja počeo raditi na ovim problemima, moja je kći bila u dobi od šest godina i kretala je u osnovnu školu. Sada završava fakultet.

Riječ je, dakle, o cijeloj generaciji koja je pokušavala doći do cilja na jedan način, a očito je da on, iako smo toliko puno sredstava uložili – ne funkcionira.

Neka naši novi političari uzmu tjedan ili dva i razmisle i o drukčijim mogućnostima – predlaže Montgomery te, govoreći kao insajder, naglašava kako pouzdano zna da u 15 godina američka administracija nije pokrenula nijednu ozbiljnu analizu ostvarivosti svojih ciljeva na ovim prostorima.

– Milorad Dodik priča istu priču kakvu su Srbi pričali prije 15 godina i to se neće promijeniti. U BiH nema nikakvog napretka, nema čak ni slobode govora – kaže.

Na pitanje što će se u slučaju podjele BiH dogoditi s Hrvatima, Montgomery kaže kako se pokazalo da je stvaranje Federacije BiH bilo pogrešno i da ona ne funkcionira. Ako BiH opstane, Hrvati trebaju dobiti entitet s istim ovlastima kakve ima RS.

U slučaju podjele, tvrdi, ne bi se trebale stvarati čvrste granice i vizni režimi među narodima, nego treba prihvatiti sva pravila zaštite manjina i normalnu komunikaciju među državama kakva se zagovara u Europi.

Montgomery to ilustrira slučajem Crne Gore. Kaže da se u njegovo vrijeme administracija protivila crnogorskom referendumu, ali on se zbio, Crna Gora postala je samostalna država, a nema nikakvih loših posljedica.

6.6.2009.
Pincom.info