nedjelja, lipnja 07, 2009

Komšić: Montgomery priziva novi rat

SARAJEVO - Komentirajući stavove Williama Montgomerya, bivšeg američkog veleposlanika, u tekstu u "The New York Timesu", potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović za "Dnevni avaz" kaže da je "politika podjele određenih država na Balkanu pogubna".

- Montgomeri je bio veleposlanik u zemljama Balkana i trebao bi znati da je politika podjele određenih država i dovela do sukoba. Ne može se dozvoliti referendum samo jednom narodu. Ako je referendum u BiH, neka to bude za sve narode i stanovnike, pa kakav god bio rezultat - kaže Mehmedović.

On ističe da se ne može "dozvoliti Srbima da oni iznesu jedan dio države".

- Moraju se pitati i Bošnjaci, a ne da rezultati genocida koji su počinile snage JNA uz pomoć Srba iz BiH budu na neki način zakovani. To je neprihvatljiva politika i ja smatram da sadašnja američka administracija vodi ispravnu politiku prema BiH - navodi Mehmedović.

Ova njegova izjava je reakcija na Montgomerijev stav da bi u sklopu rješenja za situaciju u BiH trebalo omogućiti Republici Srpskoj organiziranje referenduma.

Također, zamjenik predsjednika HDZBiH Niko Lozančić tvrdi da Montgomeri iznosi osobne, a ne službene stavove SAD o budućnosti BiH, te da "vjerovatno ima svoje motive zašto u ovom trenutku izlazi s takvim stajalištima". On kaže da se nemamo razloga plašiti, jer službeni stavovi svjetskih sila idu u prilog BiH.

- Mi u BiH imamo najviše prava da razmišljamo šta je najbolje za našu zemlju. U BiH je proveden referendum, i to na potpuno zakonit, legitiman i regularan način. Rezultati se ne moraju svima dopasti. Ali, ako su oni doneseni na zakonit način, a jesu, red bi bio da se poštuju. Može se postaviti pitanje hoćemo li provoditi referendume sve dok rezultati ne budu odgovarali nekome - kazao je Lozančić.

Ratni član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDU Ivo Komšić tvrdi da Montgomerijeve izjave predstavljaju "prizivanje novog rata u BiH".

- Neka gospodin preuzme odgovornost za to. U ovoj državi ima dovoljno onih koji bi poveli novi rat - rekao je Komšić.

7.6.2009.
Pincom.info