utorak, lipnja 16, 2009

Vareš: Za malobrojne Hrvate nema posla

VAREŠ - Izaslanstvo Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Đapić-dr.Jurišić koji su predvodili zastupnici u Parlamentu Federacije BiH Stanko Primorac-Ćane i Željko Asić, te ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ Albert Šunjić posjetilo je danas prognaničku općinu Vareš, kojom prigodom su se susreli sa fra Željkom Brkićem, župnikom župe Vareš i općinskom organizacijom HSP-a Vareš, čiji je predsjednik Tihomir Pejčinović, te mještanima Vareša, priopćeno je iz ove stranke.

Svi sugovornici su, navodi se u priopćenju, istakli kako je od prijeratne većinski hrvatske populacije u Varešu ostalao manje od 2000 Hrvata, a kao najveći uzrok tomu vide u nezapošljavanju Hrvata, posebice ne u općinskim organima i javnim poduzećima, iako Ustav Federacije decidno kaže da djelatnici tih ustanova moraju biti zastupljeni po nacionalnoj strukturi po popisu iz 1991. godine.

Župnik fra Brkić je iznjeo poražavajuću činjenicu kako vrlo malo katoličke djece pohađa osnovnu školu u Varešu, te kako je ove godine samo petnaestero djece primilo prvu svetu Pričest.

Zastupnik Stanko Primorac-Ćane obavezao se da će kroz federalni Parlament pokrenuti pitanje zapošljavanja Hrvata Vareša, ali ne samo Vareša, već i drugih hrvatskih prognaničkih općina.

Izaslanstvo HSP-a je na kraju posjete uručilo 15 poklon paketa socijalno najugroženijim Hrvatima Vareša.

Podsjetimo do početka rata Hrvati su bili većinsko stanovništvo u Varešu. Popis stanovništva iz 1991. godine pokazuje da je općina imala 22.203 stanovnika. Hrvata je bilo 9.016 ili 40,6 posto, Muslimana-Bošnjaka 6.714 ili 30,23 posto, Srba 3.644 ili 16,41 posto, a "ostalih" 2.829 ili 12,74 posto.

16.6.2009.
Pincom.info