četvrtak, lipnja 04, 2009

Stranci su oduzeli Hrvatima kanal!?

SARAJEVO- Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH, a danas izaslanik u Domu naroda Ivo Miro Jović pretpostavlja kako su strani suci glavni razlog zbog kojeg zahtjev prema kojem je sadašnji Zakon o javnom RTV sustavu štetan po vitalni nacionalni interes Hrvata, nije uvažen. On ističe kako mu službena odluka još uvijek nije dostavljena, no ima indicije i pretpostavlja da strani suci nisu bili “za” kada se glasovalo o tomu je li zakon štetan po hrvatske vitalne nacionalne interese. Politička odluka

Druga stvar na koju posebno upozorava izaslanik u Domu naroda Ivo Miro Jović je činjenica da je ova odluka donesena nakon tri godine, i to u subotu poslijepodne.
“To mi govori da je odluka koja je donesena, prije svega, političke naravi”, naglasio je Jović u izjavi za naš list, koji je pojasnio da je ovo poruka Hrvatima prema kojoj nisu dobrodošli u svojoj zemlji te u kojoj sada nemaju niti osnovna prava na informiranje na vlastitom jeziku.

Pred Ujedinjene narode

Jović nam je potvrdio i kako će odmah nakon primitka službene odluke Ustavnog suda pokrenuti proceduru upućivanja ovog zahtjeva pred Sud za ljudska prava u Strasbourgu te Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava pri UN-u. No, ono što ostaje upitno je hoće li rješenje, odnosno odluka Ustavnog suda biti donesena tako skoro, uzevši u obzir dosadašnje iskustvo s ovim predmetom.

Nisu isti kriteriji

Iako i “druga strana” nije imala potrebnih pet ruku za odbijanje ovog zahtjeva, on ipak nije uvažan, što Joviću govori kako ne postoji jednaki kriteriji za sve. Naime, od ukupno devet sudaca Ustavnog suda, dvojica su bila u sukobu interesa, dok su od preostalih sedam po dvojica Hrvata i Srba bila za Jovićev zahtjev. Dakle, evidentno je kako su trojica bila protiv.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba