subota, lipnja 27, 2009

Vatikan zabrinut za islamizaciju BiH

VATIKAN - U Bosni i Hercegovini je u tijeku proces islamizacije, istaknuo je kardinal Franc Rodé, pročelnik Zbora za ustanove posvećenoga i društva apostolskoga života, vrativši se u Vatikan iz Bosne i Hercegovine, gdje je boravio od 19. do 21 lipnja. Kardinal Rodé je posjetio Vrhbosansku nadbiskupiju na poziv kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, a na poziv mons. dr. Franje Komarice, biskupa banjolučkog, posjetio je Banjolučku biskupiju. U razgovoru za francusku redakciju Vatikanskoga radija kardinal je govorio o stanju katolika u Bosni, dijelu države Bosne i Hercegovine, javlja KTA.

Sarajevo postao muslimanski grad


“Katolici su se brojčano veoma smanjili. Primjerice, u Banjolučkoj biskupiji prije rata od 1991. do 1995. bilo je 110 tisuća katolika, danas ih nema ni 35 tisuća. Najvećim su se dijelom iselili jer su njihove kuće zapaljene, ali i zbog stalnih pritisaka te iz straha da bi mogli izgubiti život. Brojni su pobjegli u Hrvatsku, ali i u daleke prekooceanske zemlje, poput Kanade, Australije i Novoga Zelanda”, kazao je kardinal Rodé.
Na upit kakvo je stanje u drugim dijelovima BiH, rekao je kako se isto dogodilo i u Sarajevu. “Sarajevo ima oko 600 tisuća stanovnika, a samo oko 17 tisuća katolika, Sarajevo je, dakle, postalo muslimanski grad. Nakon rata izrađeno je više od 100 džamija, čak i u selima koja nikada nisu imala džamiju. Sarajevsku se regiju želi islamizirati isto tako kao što se Republiku Srpsku želi pretvoriti u pravoslavnu zemlju, gdje Vlada gradi pravoslovne crkve, između ostaloga, veoma lijepe – provodi se, dakle, politika poistovjećivanja. Sadašnji vlastodršci u Republici Srpskoj prije su bili članovi Komunističke partije, dakle ateisti, a danas su mirno i otvoreno pravoslavci”, ustvrdio je kardinal.

Veliko krvoproliće katolika

Na upit tko je najviše nastradao u ratu u BiH, kardinal Rodé je istaknuo kako su katolici bili najveće žrtve. “Izgubili su brojne crkve, porušene su ili zapaljene, brojni su samostani porušeni, ubijeno je puno svećenika, redovnika i redovnica. Katolički je narod pretrpio veliko krvoproliće. No, trebam priznati da u Banjoj Luci, a naročito u Sarajevu, ozračje nije pesimističko ni očajavajuće, naprotiv, postoji čvrsta volja da katolici ostanu na svome, da svjedoče Evanđelje i pružaju usluge koje Crkva može ponuditi ne samo katolicima, nego i pravoslavcima i muslimanima, naročito što se tiče socijalnih djela, odgoja i ljudske promocije”, navodi kardinal opisujući stanje u BiH, a javlja KTA.
Dalje napominje da u Banjoj Luci čak razmišljaju o izgradnji katoličkoga sveučilišta čiji bi cilj bio međureligijski dijalog. “Nadajmo se da se ta velika ideja biskupa Franje Komarice mogne ostvariti, istaknuo je kardinal Rodé i dodao kako je u Bosni i Hercegovini našao živu, aktivnu i punu nade Crkvu.

Crkva motivirana

“Crkva je jako motivirana, a ne nedostaju joj svećenička ni redovnička zvanja. Kad bi se uspjelo uspostaviti odnose snošljivosti i po mogućnosti poštivanja i suradnje na socijalnome području s muslimanima, također i pravoslavcima, bila bi to zaista velika stvar”, zaključio je kardinal Rodé. Napominjemo, kardinal je posjetio Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjolučku biskupiju, nije dakle govorio o Crkvi u Hercegovini.

Stradanja katolika u BiH

Na upit tko je najviše nastradao u ratu u BiH, kardinal Rodé je istaknuo kako su katolici bili najveće žrtve. “Izgubili su brojne crkve, porušene su ili zapaljene, brojni su samostani porušeni, ubijeno je puno svećenika, redovnika i redovnica. Katolički je narod pretrpio veliko krvoproliće. No, trebam priznati da u Banjoj Luci, a naročito u Sarajevu, ozračje nije pesimističko ni očajavajuće”, kaže kardinal.

Piše: A. Beus/ dnevni-list.ba