nedjelja, svibnja 31, 2009

Čović: Neću prihvatiti da Hrvat bude premijer

MOSTAR - Lider HDZBiH Dragan Čović izjavio je da apsolutno neće prihvatiti mogućnost da novi federalni premijer bude iz reda hrvatskog naroda, a Bošnjak na čelu Ministarstva financija FBiH.


- To nije ozbiljna ideja. Mislim da je neodgovorno u ovom teškom vremenu dati onima koji ustavno imaju manjinu u Vladi FBiH da upravljaju njome i da je vode. Pogotovo, jer bi novi saziv vlade trebao raditi godinu, do godinu i pol. Neodgovorno je i neozbiljno da se vrući kolač ili teška situacija koju imamo želi izmjestiti. Prevažna je funkcija premijera i to mora biti predstavnik najjače političke grupacije, to jeste Stranke demokratske akcije. SDA jednostavno mora imati svog čovjeka i to jakog kandidata - kazao je Čović za sarajevski Dnevni avaz i dodao da je imenovanje premijera iz SDA "jedini način da se ozbiljno uhvatimo ukoštac s problemima".

Po njemu, insistiranje na tome da Hrvat bude novi premijer moglo bi "narušiti neke odnose", budući da bi moralo doći do pomjeranja i drugih važnih funkcija u FBiH poput entitetskog predsjednika.

Čović tvrdi da HDZBiH i SDA moraju napraviti kostur buduće vlade FBiH.

- Jednostavno, moramo shvatiti da su mandati svih ministara na dispoziciji. Moramo napraviti novu koncepciju Vlade, bez obzira na to koliko će ljudi iz starog saziva uopće ostati u njoj. Također, moramo otvoreno razgovarati i o promjenama nekih resora u Vladi FBiH kako bi na najbolji način mogli angažirati neke ljude. Ne moramo robovati podjelama ministarstava od prije tri godine, ako one nisu dale rezultat. Mislim tu na sva ministarstva. Ako pet ministarstava pripada Hrvatima, tri Srbima i osam Bošnjacima, sad to može izgledati drugačije u smislu samih resora. Sve to trebamo prilagoditi ekspertima - mišljenja je Čović.

On otvoreno kaže da, uprkos razgovorima koji se trenutno vode, ne vjeruje da će kadrovi SDA, SBiH, HDZ-a 1990, HDZBiH i SNSD-a činiti novu vladu FBiH.

- Teško da će tih pet stranaka činiti vladu - zaključio je Čović.

Na pitanje bi li SDA i HDZBiH mogli naći nove partnere za vlast u FBiH, Čović kaže da je "bilo kontakata sa svima", te da će on osobno razgovarati s "onima koji mogu pomoći da vlada ima stabilnost".

Govoreći o mogućnosti da oporbeni SDP podrži manjinsku vladu SDA i HDZBiH, o čemu se govori u političkim kuloarima, Čović naglašava da se o svemu mora voditi računa i da se sve mora odvagati.

- Moramo naći kompetentnu osobu za novog premijera FBiH. Prije svega, to mora biti čovjek koji razumije gospodarske prilike, osoba koja je prošla gospodarstvo i može donositi odluke na makro i mikroekonomskom planu. Onaj koji to ne može, ne može ni upravljati FBiH - rekao je Čović.

31.5.2009.
Pincom.info