srijeda, svibnja 13, 2009

Hrvatska se rješava bh. studenata

MOSTAR/ZAGREB – Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske umanjilo je broj stipendija za Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Broj stipendija koje su dobili naši učenici i studenti je smanjen skoro dvostruko. Mnogi bh. građani istaknuli su kako je smanjenje stipendija iz Hrvatske prvi znak kako ta zemlja pokušava smanjiti kadar sa strane te kako se ni bh. Hrvati više ne mogu osloniti na pomoć iz Hrvatske. Studenti su također izrazili zabrinutost smanjenjem stipendija te negoduju zbog ovakvog odnosa prema njima.

Manje sredstava u proračunu


“U odnosu na školsku i akademsku 2007./2008., kada su dodijeljene 573 stipendije, za školsku i akademsku 2008./2009. ukupno su dodijeljene 332 stipendije, što je 241 stipendija manje u odnosu na prošlu godinu”, potvrdio je u izjavi za Dnevni list glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.
“Smanjenje stipendija za studente i učenike pripadnike hrvatskog naroda izvan Hrvatske je rezultat ukupno smanjenih sredstava u državnom proračunu za ovu godinu i kao posljedica toga smanjen je i broj stipendija za sve pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Hrvatske, bez obzira iz kojih zemalja dolaze”, objasnio nam je glasnogovornik Dragun.

Iznosi stipendija smanjeni

On je napomenuo kako se pri odabiru kandidata Povjerenstvo za dodjelu stipendija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija držalo uvjeta i kriterija iz natječaja, među kojima je prvi kriterij bio prosjek ocjena.
Prema našim informacijama, broj prijavljenih kandidata uvelike premašuje financijska sredstva kojima raspolaže Samostalna služba za Hrvate u inozemstvu i kulturu, Povjerenstvo za dodjelu stipendija se usuglasilo da se iznos studentskih stipendija smanji s dosadašnjih 700 kuna mjesečno na 500 kuna, a učeničkih s dosadašnjih 500 kuna mjesečno na 400.
Inače, Dnevni list je već pisao kako će ove godine biti znatno smanjen iznos novca koji će Hrvatska slati u BiH. Tada smo objavili kako će se manje izdvajati za Sveučilište u Mostaru, kao i za neke druge projekte koji se odnose na bh. Hrvate. Iako su mnogi hrvatski dužnosnici izričito tvrdili da Hrvatska neće smanjivati izdvajanja za bh. Hrvate, očito je da se to ipak dogodilo. Kako smo doznali, broj dodijeljenih stipendija je znatno smanjen i za Hrvate iz drugih zemalja, prije svega iz Crne Gore i Srbije.

Piše: Arijana Beus/ dnevni-list.ba