srijeda, svibnja 20, 2009

BiH najgora za život u cijeloj Europi

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je najgora za život u cijeloj Europi. Vrlo nizak standard života, velika korupcija, loši uvjeti života, loš obrazovni sustav, slab razvoj gospodarstva… Sve ovo samo su neke kategorije koje potkrepljuju te tvrdnje, do kojih su preko svojih istraživanja došle razne europske institucije. Tako je BiH rangirana na 78. mjesto, na godišnjem popisu najboljih država za život koju tradicionalno objavljuje međunarodni internet magazin “International living”. Po toj listi prije naše zemlje se nalaze neke države koje su godinama bile znatno nerazvijenije od BiH, primjerice Albanija i Makedonija. Poražavajući podaci

Ipak, najgori podatak je svakako što gotovo sve zemlje bilježe napredak, dok BiH stagnira ili čak uvelike pada.
“To je zaista katastrofa, ali ipak ne treba čuditi jer dok god su na sceni ovakve političke elite, koje su korumpirane i iskazuju veliko neobrazovane, situacija ne može krenuti na bolje”, rekla je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka. Kao ilustraciju cjelokupnog stanja u BiH, treba napomenuti kako se po korumpiranosti BiH nalazi na 92. mjestu na svijetu, gdje nam društvo prave zemlje poput Benina, Lesota, Gabona… Nadalje, prema ekonomskim slobodama zauzimamo 121. mjesto od 157. zemlje koja se prati ovim istraživanjem, a prema kvaliteti obrazovanja BiH zauzima 39. mjesto u konkurenciji 48 država. Svi nabrojani podaci doveli su našu zemlju u situaciju da čak 77 posto mladih želi napustiti BiH, a naša svakodnevica je da sposobni i školovani ljudi odlaze u druge zemlje.
“To je vrlo lako objasniti. Sadašnje vlasti namjerno su uništile obrazovanje jer neukom masom puno je lakše manipulirati, što vlastima sasvim odgovara”, kazala je Cenić. Dodala je kako je naša zemlja imala veliku šansu za snažan uzlet uvođenjem PDV-a i raznim pomoćima od međunarodnih institucija, međutim, ni to nije iskorišteno. “Sve dok je stanje u BiH ovakvo, ne možemo se nadati nikakvom uzletu našeg društva”, zaključila je Cenić.

Učinkovit rad

Demir Mahmutćehajić, aktivist iz nevladinog pokreta “Dosta”, smatra kako su navedeni pokazatelji razlog da se svi u ovoj državi trebaju zabrinuti, ali nažalost čini se kako to odgovorne ljude ne zabrinjava.
“Sve dok mi kao građani prihvatimo da nama upravlja šačica kriminalaca i ratnih profitera, i to smatramo nepromjenjivim, sigurno je da ćemo samo još dublje tonuti. U takvoj situaciji ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi nam bilo bolje”, ustvrdio je Mahmutćehajić. On dodaje kako se BiH vrlo brzo može podignuti, te kako jedna godina učinkovitog rada može nadoknaditi deset izgubljenih godina. Međutim, dok sve svjetske zemlje rade na prosperitetu, ulažu u izgradnju, zapošljavaju građane u BiH se svaki put kada treba nešto pokrenuti povlače razna nacionalistička pitanja, te se takvi projekti stopiraju i nanosi se nenadoknadiva šteta našoj zemlji.

Europska pomoć
Svetlana Cenić naglasila je kako je Europa svjesna svih problema koji muče našu zemlju, te je u dosta navrata “pružila ruku” te dala razne financijske pomoći. “Trenutačno imamo nekoliko kreditnih linija koje su odobrene i potpisane, ali nitko ne upravlja i ne usmjerava ih u razvojne projekte”, navodi Cenić. Dodala je kako i ta činjenica dovoljno govori o neozbiljnosti naših vlasti.

Otpuštanja radnika
Kako je bh. gospodarstvo na rubu kraha dovoljno govore podaci o otpuštanju radnika, te je tako prema nekim podacima u prva četiri mjeseca ove godine otkaze dobilo više od 35.000 radnika. Sve su češće slike nezadovoljnih radnika na ulicama, zatvaranja ili velikog smanjenja proizvodnje u tvornicama, te propadanja izvozno orijentiranih poduzeća zbog negativnih učinaka financijske krize.

Piše: Dragan Bradvica/ dnevni-list.ba