utorak, svibnja 19, 2009

Pločkinić: Prijavit ćemo BiH UN-u i Vijeću Europe

SARAJEVO - Predsjednik nevladine organizacije "Croatia libertas" iz Mostara Leo Pločkinić ustvrdio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je mirnodopska Bosna i Hercegovina, konkretno njen glavni grad etnički očišćena sredina s dominacijom Bošnjaka.


Kao primjer obespravljenosti Hrvata u zemlji, naveo je "preglasavanje na izborima" u kojem su Bošnjaci izabrali političkog kandidata Hrvata mimo izborne volje građana hrvatske nacionalnosti.

Pločkinić je rekao da njegova organizacija traži od Ureda visokog predstavnika u BiH da Sarajevu nametne statut prema mostarskom uzoru jer bi to omogućilo ravnomjarnu zastupljenost predstavnika svih konstitutivnih naroda, a ne izrazito jednog.

On tvrdi da su učestali pritisci Bošnjaka na intelektualce ostalih nacionalnosti i kao još jednu od metoda za tiho etničko čišćenje u Sarajevu naveo neizdavanje građevinskih dozvola srpskim, hrvatskim i židovskim institucijama i pojavu antisemitskih ispada.

"Namjeravamo organizirati javne tribine, peticije, ako treba i na međunarodnoj sceni, ne bi li svi narodi dobili ravnopravan tretman u Sarajevu, a ne neki od njih apartheidski, kao što je danas.

Najavljujemo da ćemo Bosnu i Hercegovinu prijaviti Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe zbog kršenja konstitutivnih prava Srba i Hrvata" izjavio je Pločkinić.

On, kao i Zoran Zovko koji je na pres-konferenciji predstavljen kao predsjednik HVIDRA-e Herceg-Bosne u Mostaru, tvrde da Sud BiH tereti za ratne zločine izrazito više Srbe i Hrvate nego Bošnjake, zanemarjući time bošnjačke zločine.


Iste zamjerke, ali na račun Haškog tribunala, izrekao je Darko Trifunović kojeg je Pločkinić predstavio kao specijalnog predstavnika nevladinih organizacija iz Republike Srpske.

Trifunović također tvrdi da Sarajevo - "grad moga strica Duška Trifunovića", kako se izrazio, nije više komotan za sve i kao prilog toj tvrdnji naveo da druga dva planirana govornika iz Republike Srpske - jedan iz boračkog, a drugi iz udruženja bivših logoraša, nisu došli na ovu pres-konferenciju jer su dobili prijetnje.

Zoran Zovko tvrdi da se aršinima Suda BiH nastoji mijenjati istina o nedavnoj prošlosti zemlje i proglasiti HVO zločinačkom organizacijom.

"Marko Radić, naprimjer, nepravedno je usmeno osuđen na 25 godina. Želi se dokazati da je HVO napao Armiju RBiH, što nije istina", izjavio je Zovko.

Tvrdi da Sud BiH favorizuje suđenje Srbima i Hrvatima " radi tuđih naputaka".

Uz napomenu da svako treba odgovarati za počinjeni zločin, Zovko je najavio veće ujedinjavanje hrvatskih udruga u Bosni i Hercegovini koje će se boriti svim raspoloživim sredstvima u želji da postignu pravdu.

Na ovoj pres-konferenciji na stolu za kojim su sjedili govornici bila je istaknuta hrvatska zastava sa šahovnicom, a predsjednik organizacije "Croatia libertas" Pločkinić rekao da su organizatori dobili pismo podrške od Arijela Livnea, specijalnog predstavnika židovskog svjetskog kongresa.

19.5.2009.
Pincom.info / Fena