petak, svibnja 15, 2009

Nema stabilnosti bez Hrvata

MOSTAR - Statut grada Mostar i način izbora gradskih vijećnika uzrok nemogućnosti dogovora političkih stranaka oko izbora gradonačelnika. To je središnje pitanje koje treba riješiti u cilju funkcionalnosti grada i u interesu svih građana. Pri tom odgovornost OHR-a je neupitna jer je Statut nametnuo visoki predstavnik. Zato nam treba partnerski odnos i to pitanje zahtjeva brzi odgovor, kazao je zamjenik predsjednika HDZ 1990. Martin Raguž veleposlaniku Kraljevine Švedske u BiH Bosse-u Hedberg-u.


Švedskog veleposlanika zanimala su i stajališta HDZ 1990. o ustavnoj reformi


Raguž je kazao da HDZ 1990 drži to središnjim pitanje za postizanje pretpostavki za demokratsku i funkcionalnu državu BiH i za harmoniziranje odnosa između konstitutivnih naroda.


-Stabilnosti BiH ne može biti bez rješavanja hrvatskog pitanja. HDZ 1990 drži federalni ustroj najboljim za BiH i nikada neće prihvatiti situaciju u kojoj se sve odlučuje na relaciji Sarajevo-Banja Luka. Država mora imati svoje izvorne ovlasti da bi funkcionirala, a sve ostale ovlasti bile bi decentralizirane na federalne jedinice, kazao je Raguž.


Naglasio je opredjeljenje HDZ 1900 za institucionalni pristupu donošenju novoga ustava.


-Međutim, ako to nisu u stanju činiti domaći političari, a do sada su pokazali da nisu, onda je odgovornost međunarodne zajednice da pomogne ovaj proces, jer je i Daytonski mirovni sporazum međunarodni proizvod. Ako ni unatoč tome ne bude moguće usuglasiti ustav, onda je jedino rješenje nova međunarodna konferencija o BiH, a što je predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić već predložio na dvije posljednje sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a). U svakom slučaju potreban je partnerski odnos domaćih političara, Europske unije- gdje sutra i BiH treba imati svoje mjesto- i posebno SAD-a. Ova godina je posljednja ozbiljna šansa za to i ako se ne iskoristi onda će se stvari u BiH ozbiljno zakomplicirati. HDZ 1990 će imati konstruktivan pristup kao i do sada, zaključio je Raguž.


15.5.2009.
Pincom.info