srijeda, svibnja 06, 2009

Vehabije ne daju djeci u kazalište

SARAJEVO - Djeca čiji su roditelji pripadnici selefijskog pokreta u BiH ne idu u kino i kazalište zajedno sa svojim vršnjacima i kolegama iz školskih klupa.

Razlog tome su zabrane njihovih roditelja koji ne žele da djeca odlaze na takva mjesta, čak i ako je to u okviru redovnih nastavnih aktivnosti.

Kako je za "AS" izjavio Ekrem Tucaković iz Službe za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, on ranije nije imao takvu informaciju.

- Djeca treba ići u školu kao i sva druga. To su neke incidentne situacije. Normalni procesi u odgoju i obrazovanju, onako kako je predvidio nastavni plan i program, nešto je što obuhvaća svu djecu bez ikakve razlike - rekao je Tucaković.

On je dodao kako nema smisla izdvajati djecu na bilo kojoj osnovi i da su to samovoljne odluke roditelja.

- Roditelji odlučuju na svoju ruku i to nema nikakve veze sa Islamskom zajednicom, islamom ili nekim našim stavovima. Rijaset nema ništa s tim - kazao je Tucaković.

Kada je u pitanju odnos islama prema filmu i kazalištu općenito, to je stvar osobnog izbora čovjeka sve dok je u okviru općih stavova i moralnih uzusa.

Kada je islam u pitanju, to je stvar nekeosobne orijentacije, volje i želje. U tom smislu nikada nismo imali problema niti komu možemo predlagati, a i nismo predlagali što je dobro, a šta je loše - zaključio je Tucaković.

6.5.2009.
Pincom.info