petak, svibnja 22, 2009

HVO ostao kratkih rukava

SARAJEVO- Iako im je bilo obećano rješenje statusa i izjednačavanje mirovina s pripadnicima, odnosno časnicima Armije BiH, 251 pripadnik HVO-a u ovom je trenutku ostao kratkih rukava. Naime, prema tvrdnjama Ivana Jurčevića, predsjednika Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a Federacije, međuresorna radna skupina koja radi na uredbama koje se tiču umirovljena različitih braniteljskih kategorija, potpuno je zaobišla pripadnike HVO-a, koji će, prema njegovim tvrdnjama, po visini mirovina ponovno ostati daleko iza svojih kolega iz Armije BiH. Kriva informacija

Predsjednik Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a je stoga jučer uputio i dopis federalnom premijeru Nedžadu Brankoviću, u kojem ga je obavijestio kako ga je međuresorna skupina krivo informirala, te je zatražio što skoriji sastanak s premijerom Brankovićem.
“Ukoliko ova inicijativa ne urodi plodom, moglo bi biti svašta”, kazao je Jurčević, pojasnivši kako su prosvjedi i blokade sada sasvim izvjesni.

Opterećenje proračuna

Druga stvar na koju je upozorio jest navodna činjenica kako je međuresorna radna skupina u pravo na mirovine uvela i neke kategorije koje do sada nisu bile u uredbama, čime se, upozorava, ponovno vrši opterećenje federalnog proračuna.
Jurčević je potvrdio da je obećanje kako će se mirovine za 251 pripadnika HVO-a izjednačiti, doneseno još u prosincu, ali do danas nije ispoštovano. Radi se o ljudima koji su u mirovinu poslani odlukom civilnog zapovjednika, međutim, iznos njihovih mirovina nije ni blizu mirovinama koje dobivaju pripadnici Armije BiH.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba