subota, svibnja 23, 2009

Osuđeni za Grabovicu na slobodi zbog zdravlja

MOSTAR - Bivši pripadnici Armije BiH Nihad Vlahovljak, Haris Rajkić i Sead Karagić, koji su još u kolovozu 2007. godine osuđeni pred Županijskim sudom u Mostaru na po 13 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad hrvatskim civilima u selu Grabovica, još uvijek su na slobodi i ne zna se kada će i hoće li odslužiti kaznu za navedeni zločin.

Prema podacima koje je zastupnik u Parlamentu BiH Ivo Miro Jović službeno dobio od sarajevskog Općinskog suda, razlog neupućivanja trojice osuđenih zločinaca na izdržavanje kazne su “zdravstvene prirode”.

- Iritira me ovakva situacija jer smo prije nekoliko dana imali situaciju gdje su se mediji i javnost u BiH digli na noge zbog čovjeka koji je u Hrvatskoj osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine, a ovdje imamo trojicu osuđenih na po 13 godina koji su još na slobodi i to nikoga ne tangira, kaže Jović, koji je mjesecima čekao na odgovor o razlozima zbog kojih odgovorni za zločine u Grabovici nisu u zatvoru niti 21 mjesec od izricanja presude.

Vlahovljak, Rajkić i Karagić, bivši pripadnici Devete motorizirane brigade Armije BiH, osuđeni su zbog ubojstava troje članova obitelji Zadro, i to Ivana, Matije i Mladena, koje se dogodilo 9. rujna 1993. godine. Tada su u Grabovici ubijena ukupno 33 Hrvata. Osim spomenute trojice koji su na slobodi, za ove zločine osuđen je još samo Enes Šakrak, piše Večernji list.

Županijski sud u Sarajevu izrekao mu je kaznu od deset godina zatvora za ubojstvo Ljubice Zadro i njezine trogodišnje kćeri Mladenke. Preživjeli mještani Grabovice, koji i danas žive daleko od svojih domova, bezuspješno su prosvjedovali što se sudski procesi vode parcijalno i što nalogodavci zločina nisu izvedeni pred sud. Zapravo, za većinu od 33 ubojstva do danas nitko nije odgovarao i krajnje je upitno hoće li i kada odgovarati.


Indolentno ponašanje pravosuđa BiH u slučaju Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića ne daje previše razloga za optimizam. Inače, presuda njima trojici pravomoćna je već osam mjeseci jer je Vrhovni sud Federacije BiH u rujnu prošle godine odbio sve njihove prizive na presudu.

23.5.2009.
Pincom.info