srijeda, svibnja 06, 2009

MMF BiH odobrio 1,2 milijarde eura

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina dogovorila je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom vrijedan 1,2 milijarde eura na razdoblje od tri godine u kvotama od 400 milijuna eura godišnje od čega se dvije trećine odnosi na Federaciju BiH, a jedna trećina na Republiku Srpsku.


Na press konferenciji nakon sastanka delegacije MMF-a s Fiskalnim vijećem BiH premijer BiH Nikola Špirić je kazao da su petnaestodnevni razgovori MMF-a s vladama entiteta i državnom vladom urodili plodom, te da je usaglašen tekst pisma namjera što znači aranžman s MMF-om.


Delegacija MMF-a koja je boravila u BiH obavijestit će Izvršni odbor MMF-a o postignutim dogovorima koji bi u narednih nekoliko mjeseci trebali odobriti taj aranžman. Nakon toga bi trebala biti operativna prva tranša sredstva za ovu godinu. Dotad se očekuju konkretni potezi vlada entiteta i Vijeća ministara BiH što znači provođenje mjera, donošenje odluka i pripremu rebalansa proračuna za parlamentarnu proceduru.


"Da bi sredstva bila operativna vlade na svim razinama do kraja lipnja morat će usvojiti mjere, odluke i korekcije zakona, izvrše rebalanse proračuna na entitetskoj razini i proslijediti ih u parlamentarnu proceduru da bi se do kraja kolovoza izvršilo prestruktiranje proračuna", kazao je Špirić.


On je naglasio da to znači da će, kroz svoje mjere, korekciju zakona i reformu socijalnog sektora, Vlada FBiH morati osigurati uštede u visini od 414 milijuna KM, RS 146 milijuna KM, BiH 40 milijuna KM, a Vlada Distrikta Brčko deset milijuna KM.

"Radi se o proklamiranoj politici vlada na svim razinama da će doći do obuzdavanja rasta plaća, te reforme u socijalnom sektoru. Dogovorili smo se da ćemo voditi računa o uštedama ovih 40 milijuna KM koje mora provesti Vijeće ministara BiH, kao i uštedama na nižim razinama vlasti da bismo stvorili racionalne okvire za 2010. godinu, ali nismo imali obvezu da Vijeće ministara BiH vrši rebalans proračuna jer nema zakonske norme za to", kazao je Špirić.


Špirić je kazao da će se morati provesti reforme u socijalnom sektoru, ali istaknuo da te mjere neće biti dikriminacijske nego takve da se napravi održiv sustav.


6.5.2009.
Pincom.info