srijeda, siječnja 06, 2010

U Sarajevu 31 napad na vjerske objekte

Tijekom 2009. u Sarajevskoj županiji je počinjeno 31 kazneno djelo napada na vjerske objekte od čega se za 11 znaju počinitelji. Od ovog broja 13 puta su napadnuti katoličko vjerski objekti, 14 puta pravoslavni i 4 puta islamski. Islamski vjerski objekti su uglavnom napadani iz koristoljublja, dok kad se radi o napadima na objekte druge dvije konfesije osim krađe njih karakterizira i vandalizam odnosno razbijanje stakala na crkvama i skrnavljenja groblja. Za skrnavljenje groblja ilustrativan je primjer u Hadžičima gdje su dva pravoslavna groblja u protekloj godini oštećena pet puta. Piše Dnevni list.

Netko mora odgovarati
Predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) i župnik Župe svetog Luke u Sarajevu, don Ante Jelić je ogorčen jer od policije i tužiteljstva nema nikakvu povratnu informaciju o sankciji počinitelja. “Ako se i pronađe počinitelj onda se čuje da je maloljetan. Pa ako je on maloljetan, imaju oca i majku pa neka plate globu. Netko mora odgovarati”, istaknuo je Jelić. On smatra da nije bilo bez cilja to što su prozori na crkvi Sv. Luke u ožujku tri puta u jednom tjednu porazbijani, kao ni to što je u Božićnoj noći obijen gostinjac HKDD-a iz kojeg su odnesene umjetničke slike u vrijednosti od 50.000 maraka.

Vjerska netrpeljivost
Paroh sarajevski otac Vanja Jovanović hvali suradnju s policijom, ali kad se radi o razrješavanju kaznenih djela - informacija nema. “Napadi na vjerske objekte apsolutno odražavaju vjersku netrpeljivost i shodno tomu to treba sankcionirati. Time ćemo isključiti da se radi o maloljetnicima ili maloumnim ljudima, dakle onima koji ne mogu snositi odgovornosti”, kazao je otac Vanja i dodao da treba razlikovati napad ukoliko počinitelj otuđi novac ili razvaljuje nadgrobne spomenike. “Evidentno je da se u Sarajevu najviše pljačka Islamska zajednica. Drugo je kad se nešto napadne, a da taj netko nema nikakvu materijalnu korist”, kazao je otac Vanja.

Napadi iz koristoljublja
Portparol Islamske zajednice BiH Ekrem Tucaković je potvrdio da se napadi na islamske vjerske objekte događaju iz koristoljublja. On je pojasnio da su džamije u Sarajevu često obijane i provaljivane jer se obično smatra da postoji novac u džamiji ili se otuđuju kasice za dobrotvorne priloge vjernike tako da je puno veća šteta nego što se novca odnese. Na pitanje smatra li da su napadi na vjerske objekte drugih konfesija znak vjerske netrpeljivosti Tucaković je kazao da se to ne može isključiti. “Možda neki napadi i pisanje nekih grafita, oštećenja nadgrobnih spomenika mogu biti znak vjerske netrpeljivosti ili nepodnošenja drugog i drukčijeg što je za svaku osudu”, istaknuo je Tucaković

Istraga je u tijeku
Glasnogovornica Tužiteljstva SŽ-a Jasmina Iftić je za naš list kazala da je za djelo izazivanja narodnosne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti propisana kazna od jedne do pet godina, ali ovisi od toga kako je karakteriziran postupak. “Kad su u pitanju napadi na vjerske objekte, većinom se radi o kaznenom djelu oštećenja tuđe stvari. Za to djelo je propisana kazna od godinu dana. Ako su počinitelji punoljetne osobe obično se izriču uvjetne osude, a ako se radi o maloljetnim osobama ili se postupak ne provodi ili se izriču blaže odgojne mjere koje se sastoje od pojačanog nadzora roditelja ili Centra za socijalni radi ili upućivanje u disciplinski centar”, kazala je Iftić. Provjeravali smo neke sankcije prema osobama koje su u prošloj godini izvršile napade na vjerske objekte. Većinom su to maloljetnici protiv kojih se neće provoditi sudski postupak, a kad se radi o punoljetnicima istraga je još u tijeku.

LO