srijeda, siječnja 06, 2010

Crkva na Grbavici osam godina čeka dozvole

SARAJEVO - Priča o gradnji crkve Sv. Ignjacija u sarajevskom naselju Grbavica počinje 2001. kad je od Zavoda za planiranje Sarajevske županije zatražena lokacija. Ponuđena je jedna koja se nalazila na području druge župe što je za ovu crkvu bilo neprihvatljivo. Nakon toga je ponuđena druga lokacija na Grbavici. Ovo je bilo prihvatljivo, ali se zbog protivljenja građana te mjesne zajednice moralo od nje odustati. “Malo neobično, netolerantno da se jednoj vjerskoj skupini na taj način protivi”, kazao je župnik Župe sv. Ignjacija, isusovac, otac Ivan Cindori. Napokon je 2009. ovoj crkvi dodijeljeno općinsko zemljište prihvatljivo za obje strane. No saga se nastavlja.

Općina ne odgovara

Čekanje dozvola i odobrenja traje mjesecima. Crkva treba Općini platiti pravo prijenosa zemljišta. Radi se o 788 četvornih metara, a četvorni metar košta 300 maraka. Crkva je podnijela molbu Općini Novo Sarajevo da se oslobodi plaćanja troškova prijenosa zemljišta početkom kolovoza 2009., ali do danas nije dobila odgovor. “Važno nam je da dobijemo taj odgovor jer bez toga ne možemo poduzeti daljnje korake. Mi smo molbu podnijeli s vjerom u pravnu državu. Važno nam je da to bude lijepi suživot i osjećanje da nitko nije ni iznad ni ispod drugoga, nego da smo ravnopravni u jednoj državi gdje se poštuju prava onih koji žele imati svoj crkveni i župni objekt”, kazao je Cindori. Također postoji zastoj na dobivanju urbanističke suglasnosti. “Idejni projekt je nešto izmijenjen u odnosu na prethodni, ali su gabariti ostali isti. Ništa se značajno ne mijenja. I tu se nadamo pozitivnom rješenju jer bi svakom gradu trebalo biti važno da monumentalne građevine budu lijepe. One se ne grade samo za jednu godinu nego za stoljeća”, istaknuo je Cindori.

Načelnik sve demantira

“Ja sam ovom projektu dao prioritet”, kazao je načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. “Prema Zakonu o građevinskom zemljištu, koji je nametnuo OHR, samo državna tijela mogu besplatno dobiti zemlju. Za sve ostale postoji obveza plaćanje naknade sukladno procjeni sudskog vještaka. Imamo sad slučaj i s dvije džamije koje podliježu obvezi plaćanja”, istaknuo je Koldžo. Govoreći o urbanističkoj dozvoli Koldžo je kazao da je zahtjev za izmjenu urbanističke dozvole podnesen 24. kolovoza 2009. godine, a 8. rujna je poslan odgovor da tražena dopuna nije u skladu s važećim regulacijskim planom. “Nakon toga pokrenuli smo proceduru prema Zavodu za planiranje da utvrdimo kako se takve situacije mogu prevladati. Početkom prosinca dobili smo odgovor od ovog zavoda i sad provodimo proceduru usuglašavanja”, istaknuo je Koldžo. On je dodao da će Općina sve učiniti i povećati zacrtani tlocrt objekta u onom opsegu u kojem se to može uraditi. Koldžo negira da se u zahtjevu nisu mijenjali gabariti: “Suštinski će nešto biti pozitivno riješeno, ali ne sve jer zahtjev predviđa gradnju od ruba do ruba parcele, skoro s izlaskom na prometnicu što je nemoguće. U svakom slučaju dat će se maksimalno što se može”, istaknuo je Koldžo.

Sve je rješivo

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović je za naš list potvrdio da je prije pet mjeseci obećao nadbiskupu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću da će malo ubrzati dobivanje nužnih dozvola. “Razgovarao sam s načelnikom općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom vezano uz ovu temu i on me je obavijestio da ima određenih tehničkih, urbanističkih problema međutim da je sve rješivo”, kazao je Mujezinović. Na pitanje hoće li ponovno iskoristi svoj utjecaj prema Koldži, premijer je kazao da je najvjerojatnije problem na relaciji župnika i načelnika općine. “Nisam ja šef načelnicima. Trebamo zajednički raditi pripominjati, napominjati, ali bi najprije trebalo intenzivirati odnose između Župe i Općine”, istaknuo je Mujezinović.

Piše: Mirela Zrno / dnevni-list.ba