ponedjeljak, siječnja 11, 2010

Sto tisuća Hrvata iz BiH poslalo SOS poruku Zagrebu


Hrvati iz BiH, zapravo su Bandića iskoristili kao medij za slanje SOS poruke Hrvatskoj i Zagrebu- poslušajte nas, pomozite nam, i mi smo dio hrvatskog tjela, ali dio kojeg boli, a vas baš briga što nas boli.

Da je Ivo Josipović u predsjedničkoj kampanji rekao da je dvoentitetska država nepravedna, da su Hrvati u BH neravnopravni i da i oni imaju pravo na entitet, da će to pravo on aktivno podupirati, da smatra da tronacionalna BiH može opstati samo kao troentitetska država, a da je Milan Bandić ostao pri svojim floskulama s početka kampanje o „podršci jedinstvenoj, demokratsdkoj, cjelovitoj BiH ravnopravnih naroda i građana“, vrlo je vjerojatno da bi velika većina hrvatskih birača u BiH glasovala za kandidata SDP-a.


Blizu 100 tisuća Hrvata u BiH, nije naime, u nedjelju glasovalo za Bandića, niti protiv Josipovića već za treći entitet. Podsjetimo se kako je na početku kampanje Bandić imao bjanco potporu u Hercegovini, jer je Hercegovac, a onda je ta potpora rapidno počela padati kada je u izjavama sarajevskim medijima na izravno pitanje o trećem entitetu, odgovorio kako glavninu problema u BiH može rješiti gospodarstvo. Suočen sa žestokim kritikama da je zatajio Hrvate u BiH, da ignorira njihove težnje, da se dodvorava Sarajevu, i ponaša poput Mesića, Bandić je preko noći promjenio priču, uvidjevši kako mu zbog tih izjava rapidno pada popularnost, a da masovnu potporu birača u BiH može dobiti samo spomene li treći entitet. Prilikom posjete Mostaru izjavio je kako je "treći entitet neminovnost", uz dodatak "da ga on ne priželjkuje i ne zagovara, ali ako ne bude povratka u RS, a Bošnjaci nastave preglasavati Hrvate u Federaciji onda je jedino rješenje treći entitet"..I to je neprestano ponavljao do kraja kampanje. Spominjanje trećeg entiteta i plašenje crvenim Josipovićem mobilizirao je biračko tjelo u BiH, kao nitko prije njega.

Hrvati iz BiH, zapravo su Bandića iskoristili kao medij za slanje SOS poruke Hrvatskoj i Zagrebu- poslušajte nas, pomozite nam, i mi smo dio hrvatskog tjela, ali dio kojeg boli, a vas baš briga što nas boli. Deset godina aktualni hrvatski predsjednik Stipe Mesić bio je gluh za nevolje, težnje i frustracije bh sunarodnjaka, ni jednom u dva mandata nespomenuvši da su Hrvati u BiH, i institucionalno i stvarno neravnopravni. Ni jednom ih nije posjetio, a bezbroj puta je bio u Sarajevu, tjeravši mlin ba unitarnu bošnjačku vodu, majorizacije i marginalizacije Hrvata.

Zbog masovnog izlaska na birališta i gotovo stopostotne podrške Bandiću Hrvate iz BiH se, sada, percipira kao konzervativce, desničare, neosjetljive na pitanja korupcije, socijalne pravde, koje je potencirao Josipović. Zato je njihov položaj, sada, još tragičniji. Desničarstvo bh Hrvata nije nešto što ih razlikuje od ostalih, nešto uređeno, svojstveno samo njima. Oni će biti desničari sve dok se u BiH ne izbore za institucionalizaciju i teritorijalizaciju svog suvereniteta, kao što su desni svi narodi na svjetu kojima se to pravo, pravo na institucionalizaciju slobode osporava, a jednako su osjetljivi na korupciju i nepravdu kao svi drugi.

Iako im se nije svidio Bandićev dodatak spominjenu trećeg entiteta, da ga „ne zagovara i ne priželjkuje“, ali da će on biti neminovnost, glasovali su za njega i zbog toga „što je naš“, pa će na njega lakše moći utjecati, lakše mu objasniti zašto taj treći entitet „oni priželjkuju i zagovaraju“. Računali su da će takav hrvatski predsjednik, utjecati na europske lidere, da bar prestanu govoriti gluposti, koje vrijeđaju zdrav razum, kako je daytonska dvoentitetska BiH budućnost, a troentitetska retrogradnost. Kako treći entitet znači podjelu, a dva entiteta ne znače.

Za razliku od Mesića i Josipovićeve stranke SDP-a, novoizabrani hrvatski predsjednik nije protiv glasovanja hrvatskih državljana u BiH na izborima za hrvatska tjela vlasti. On je za razliku od odlazećeg predsjednika u kampanji došao među Hrvate u BiH. Obećao je poraditi na popravljanju položaja Hrvata u BiH, rekao kako će Hrvatska u njegovom mandatu nastaviti pomagati svoje sunarodnjake, s tim da tu pomoć trema usmjeriti u sferu gospodarstva, te se založio za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. Hrvati iz BiH glasovanjem za Bandića poslali su poruku i Ivi Josipoviću- I Hrvati u BiH čeznu za pravdom. Sada im ostaje samo nada kako će je on razumjeti. I da će borbu za popravljanje položaja Hrvata u BiH shvatiti kako dužnost predsjednika države, koja je svoje sunarodnjake u BiH, potpisom prvog hrvatskog predsjednika gurnula u Daytoniju. I kao dug Hrvatima u BiH, kojima je i Hrvatska domovina i za čiju slobodu su krvarili, kad je osvajača Milošević razarao. Konačno i u intresu Hrvatske i jačanja njezinog utjecaja u regiji je da Hrvati budi politički faktor u BiH.