ponedjeljak, siječnja 04, 2010

Opasno je biti prijatelj vlastitog naroda!

piše: Petar Miloš l dnevnik.ba


U tekstu «Mesićevi nasljednici» komentator Dnevnog avaza Husein Orahovac analizira moguće posljedice za BiH ako novi hrvatski predsjednik bude Bandić odnosno Josipović. Pa citira Bandićevu izjavu da će biti «prijatelj vlastitog naroda u BiH» i zaključuje da ta izjava opasna za BiH jer pothranjuje treći entitet. I razočarano dodaje da «BiH većeg prijatelja od Stjepana Mesića na Pantovčaku nikada neće imati».

Orahovac je svojom zamjerkom na Bandićevu izjavu da će biti «prijatelj vlastitog naroda u BiH» možda i nesvjesno definirao situaciju u BiH, položaj Hrvata u njoj i stav bošnjačke elite prema Zagrebu. Čestim posjetima Sarajevu i favoriziranjem Bošnjaka na račun svojih sunarodnjaka (nikada nije posjetio Mostar) Mesić je kod Hrvata stvorio dojam da je njihov neprijatelj, a kod Bošnjaka da je njihov prijatelj, toliko veći koliko prezire Hrvate, napose Hercegovce.

Kako to da novi hrvatski predsjednički kandidat obećava da će biti prijatelj vlastitog naroda, kao da se pita Orahovac. Dosada su s Pantovčaka uvijek dolazile pohvale Bošnjacima i pokude Hrvatima (i Srbima u BiH). Dnevnom avazu ne paše ni Josipović koji je doduše kazao da će BiH u njemu imati prijatelja, ali je nešto prtljao o tri, pet, sedam…. entiteta. Kakvi su to novi političari koji poručuju s Pantovčaka da će biti prijatelji Hrvatima?

U svome komentaru Orahovac upada u logičku pogrešku generalizacije. On kaže da više nikada BiH neće imati većeg prijatelja od Stjepana Mesića. Budimo realni, na eventualnom referendumu u BiH Mesića bi podržala većina Bošnjaka, ali bi se protiv njegove politike u BiH izjasnila većina Hrvata i Srba. No Orahovac motri stvari iz bošnjačkog kuta. Bio bi korektan da je kazao kako Bošnjaci neće imati većeg prijatelja s Pantovčaka od Mesića, ali je sofizam njegove zasluge za Bošnjake generalizirati za čitavu državu.

Premda Bošnjaci doživljavaju Mesića kao prijatelja, veliko je pitanje koliko je njegovo višegodišnje koketiranje sa Sarajevom može imati dugoročni učinak za Bošnjake i državu BiH. Mesić je kazao čelnicima Hrvata u BiH da je zalaganje za treći entitet «najobičnija budalaština», što citira Orahovac i spominje Mesićevu preporuku Anti Jelaviću da se o svemu dogovori u Sarajevu, hvaleći tako Mesićevo nemiješanje u unutarnje stvari druge države. Bilo bi u redu da se upravo Mesić nije miješao favorizirajući bošnjačku stranu, tako da su Hrvati bili politički uškopljeni. No morat će nakon Mesića, koji ih je svojom retorikom razmazio govoreći im ono što žele čuti, sjesti za stol s Hrvatima i Srbima, te dogovorom doći do rješenja. A upravo je Mesić jednim dijelom blokirao takve pregovore i Bošnjacima nametnuo rezon da su Hrvati u Hrvatskoj njihovi prijatelji, za razliku od Hrvata u BiH. No ovdje ne žive Hrvati iz Hrvatske. S ovima je živjeti i dogovarati se, što bi kazao Mesić.