subota, srpnja 12, 2008

Puljić: Dvotruki standardi štete Hrvatima

SARAJEVO - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, otvarajući u petak zasjedanje Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci, upozorio je na postojanje dvostrukih mjerila u BiH, koja najviše ugrožavaju najmalobrojniji, hrvatski, narod u našoj toj zemlji.

"Kako raskrinkati dvostruka mjerila kojima se želi rješavati pitanje budućnosti svakog čovjeka i svih naroda na prostorima BiH?", upitno je rekao kardinal Puljić, aludirajući na neravnopravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH.

U tom kontekstu Puljić je kazao kako je potrebna "trajna budnost" da bi se jasnije branili sloboda savjesti i ljudska prava jer svakom čovjeku treba omogućiti njegovo dostojanstvo i jednakost pred zakonima kako ne bi bio u pravu onaj koji je jači samo zato što je jači.

Kardinal Puljić je također kritizirao sekularni mentalitet.

"Bacajući samo letimičan pogled na stvarnost i javnost kod nas u BiH i Europi primjećujemo kako sekularni mentalitet na načelima relativizma odražava duh lišen svake dubinske dimenzije što je posebno uočljivo kada se radi o zajedništvu među ljudima i gledanje na čovjeka isključivo kroz prizmu primarnih potreba", kazao je kardinal Puljić, a prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA).

Osim bosanskohercegovačkih na zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci sudjeluju i biskupi izaslanici: Hrvatske biskupske konferencije monsignor Slobodan Štambuk - biskup hvarsko-bračko-viški, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija sa sjedištem u Beogradu msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski, te Slovenske biskupske konferencije msgr. Anton Rojc, kanonik iz Ljubljane.

12.7.2008.
Pincom.info / Hina