srijeda, srpnja 30, 2008

Prof. Ljubić: Hrvatski ministri podržavaju diskriminaciju Hrvata

MOSTAR – Prof. dr Franjo Ljubić smatra kako su hrvatski ministri nakon što je federalna vlada, jučer, unatoč njihovom protivljenju, donijela odluku o izdvajanju 325 milijuna KM iz proračuna za izmirenje dugovanja rudnika ugljena prema mirovinskom i zdravstvenom fondu trebali podnijeti ostavke.

-Ne podnošenjem ostavki, oni podržavaju diskriminacijski odnos prema onima koji su ih birali, izjavio je Ljubić za bh internetski dnevnik Pincom.info.

Jučerašnja odluka Federalne vlade je, prema Ljubićevom mišljenju, pokušaj kupovanja socijalnog mira. Problem je, kaže, što se to čini selektivno i diskriminacijski, jer se novac poreznih obveznika nekim tvrtkama i nekim djelatnicima daje, a nekima ne, a najgori oblik diskriminacije je, po njegovim riječima, onaj po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, jer „to uništava suživot i budućnost BiH“.

-Federalna vlada daje novac poreznih obveznika za uplate doprinosa rudarima, ali ne i radnicima mostarskog Sokola, daje 340.000 KM Krivaji iz Zavidovića i Šipadu, a ne daje, primjerice radnicima mostarskog APRO-a ili Aluminiju.

Ova država, ističe, ne odnosi se jednako prema svima. -Tako mostarski Aluminij plaća skuplju struju, nego zenički Mittal Steel- kaže prof Ljubić.

Takve odluke donose se, prema njegovim riječima, uz šutnju ili neslaganje hrvatskih ministara.

-No, oni, osim što glasaju protiv ne poduzimaju nikakve korake da se takva praksa prekine. Ne podnoseći ostavke na svoje položaje oni podržavaju diskriminaciju prema onima koji su ih izabrali, a nije isključeno da i trguju svojim pozicijama, kaže prof Ljubić za Pincom.info.

30.7.2008.
M.Š. / Pincom.info