srijeda, srpnja 30, 2008

MOSTAR – Prof. dr Franjo Ljubić smatra kako su hrvatski ministri nakon što je federalna vlada, jučer, unatoč njihovom protivljenju, donijela odluku o

SARAJEVO - Hrvatski su ministri nadglasani prigodom rasprave o Nacrtu zakona o konsolidaciji rudnika ugljena u Federaciji Bosne i Hercegovine, čime bi se otpisala dugovanja rudnicima, a opteretio federalni proračun, saznaje Večernji list.

Znakovito je, navodi list, kako je pripremljen sličan scenarij da se, kao i u slučaju drugih poduzeća, poput Krivaje, otpisuju dugovanja isključivo bošnjačkih tvrtki, a da istodobno tu konsolidaciju rudnika svi jednako plaćaju iz federalnog proračuna.

Nakon što je ministar Hećo obrazložio zakonski prijedlog koji je prošao prvo čitanje u federalnom Parlamentu, opet uz protivljenje hrvatskih zastupnika, ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda nije dao prolaznu ocjenu za taj dokument. Naveo je da je federalni proračun ionako predimenzioniran raznim zahtjevima. Novih 42 milijuna maraka godišnje za otplatu dugovanja rudara, koja bi potrajalo sedam godina, ukupno bi Federaciju stajalo 325 milijuna.

Uzimajući u obzir da su financijski apetiti u Federaciji BiH, kako je potvrdio ministar Bevanda, premašili proračun za 2009. za čak 400 milijuna maraka, svako novo dodatno opterećenje neprihvatljivo je.

Tijekom rasprave i ostali hrvatski ministri u federalnoj Vladi bili su protiv upućivanja toga zakona u federalni Parlament u obliku prijedloga, budući da nije regionalno uravnotežen i nastavak je sustavnog pljačkanja Hrvata, konstatira Večernji list.

Svih pet hrvatskih ministara je bilo protiv toga zakonskog dokumenta, no presudila je većina ruku bošnjačkih članova Vlade.

Time je prekršen i dogovor s posljednjeg sastanka vladajuće četvorke u Federaciji, kada su čelnici SDA i SBiH, Sulejman Tihić i Haris Silajdžić, obećali kako se odluke unutar federalne Vlade neće donositi nadglasavanjem.

Donošenje odluka u federalnoj Vladi odraz je političke nejednakosti i ustavnoga ustrojstva koji Hrvatima ne daje ista prava kao Bošnjacima, zaključuje Večernjak.

S 325 milijuna KM isplatila bi se samo dugovanja uposlenih u rudnicima za mirovisnko i zdravstveno osiguranje, dok ukupna dugovanja rudnika, prema nekim neslužbenim procijenama iznose 3 milijarde KM

30.7.2008.
Pincom.info