ponedjeljak, srpnja 07, 2008

Fokus: Počinje rat za treći entitet

MOSTAR - Tri tisuće bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz BiH se samoorganiziralo i spremni su otići ratovati za Izrael protiv islamskih terorista i braniti ovu zemlju od moguće agresije Irana, a sve kako bi osigurali podršku Izraela u međunarodnim političkim krugovima za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH, saznaje banjalučki "Fokus".

- Već smo stupili u kontakt s predstavnicima Kabineta predsjednika Izraela, Šimona Pereza, preko Alternativne vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i poslali smo mu pismo u kojem mu nudimo našu pomoć u borbi protiv islamskih terorista, a za uzvrat samo tražimo da Izrael pred Vijećem sigurnostiUN i ostalim međunarodnim institucijama pokrene pitanje hrvatskog entiteta u BiH – navodi Fokus riječi jednog od vojnika koji je spremam otići u Izrael, ali nije želio da mu se navodi ime.

On kaže da su hrvatski vojnici već dobili odgovor od predsjednika Izraela Pereza, koji im se obratio preko svojih predstavnika u BiH, i poručio da prihvaća ponudu hrvatskih veterana iz BiH.

- U njegovoj poruci se navodi da je Izraelu dobrodošla svaka vojna pomoć u borbi protiv islamskog terorizma i da će zauzvrat vrlo rado pokrenuti pitanje osnivanja hrvatskog entiteta u BiH u svim međunarodnim krugovima - kaže sugovornik „Fokusa“.

Prema njegovim riječima bivši pripadnici HVO iz BiH više nisu mogli sjediti skrštenih ruku i gledati kako Federacija minimizira Hrvate u BiH i odlučili su obratiti se za pomoć Izraelu kao zemlji s najjačim političkim lobijem.

- Kada ćemo se uputiti u Izrael ne mogu vam reći baš točno ali to će se dogoditi sigurno u narednih par mjeseci. Posebno nas raduje činjenica da je ova inicijativa podržana od mnogih hrvatskih političara kako u BiH tako i u matici Hrvatskoj, a podršku nam je pružio i naš nevladin sektor – kaže neimenovani sugovornik „Fokusa“.

Leo Pločkinić, predsjednik Alternativne vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne kaže da je i nevladin sektor i Alternativna vlada podržala ovakvu inicijativu veterana HVO i dodaje da je Izrael važna karika u međunarodnim političkim krugovima, pa bi njihova podrška bila od velikog značaja za Hrvate u BiH.

- Mi u Alterantivnoj vladi Herceg Bosne izašli smo u susret našim veteranima i pomogli im da pošalju pismo predsjedniku Izraela, Šimonu Perezu. Poznato je da Izrael ima velikih problema s islamskim teroristima, a kako sada stvari stoje i BiH bi uskoro moglo to isto doživjeti. Zato smo spremni na svaki način pomoći našim veteranima kako bi otišli u Izrael i osigurati njihovu podršku za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH - kaže Pločkinić.

Gostimir Popović, vojno-politički analitičar, kaže da ga ne čudi ovakva inicijativa veterana HVO iz BiH, jer je ipak jevrejski lobi najjači u svijetu i s njim omogućuju sigurnost Izraelu.

- Izrel se već stotinama godina bori protiv islamskog terorizma i u toj borbi ne bira sredstva. Njima je uvijek potrebno vojnika i mislim da će vrlo rado prihvatiti ponudu veterana HVO - tvrdi Popović.

On kaže da, ako Izrael ponudi svoju pomoć Hrvatima u BiH, za osnivanje trećeg entiteta, to će biti veliki plus za hrvatsku zajednicu u BiH. Ali, Hrvati u BiH moraju znati, ističe Popović, da svoj enitetet mogu graditi samo u Federaciji BiH, a nikako pomišljati da uzimaju i neki dio RS.

7.7.2008.
Pincom.info