subota, srpnja 19, 2008

Maltretiranje malo pomalo: Bh Hrvatima se dokida ravnopravnost

ZAGREB - Tako je na pitanje o budućnosti odnosa sa Srbijom kad i Hrvatska i Srbija budu u EU, Sanader je ocijenio kako će to biti odnos dogovaranja, lobiranja i podupiranja, poput drugih grupacija u EU koje usuglašavaju interese.

No, iz situacije u našoj zemlji istaknuo je loš položaj Hrvata.

Istaknuvši i da je uključenje BiH u euroatlanstke integracije jamstvo suverenosti i cjelovitosti te zemlje, Sanader je ocijenio "da ovoga časa glavni problem Bosne i Hercegovine nije Republike Srpska, nego je glavni problem status hrvatskoga naroda u toj zemlji".

- Dojam je da se Hrvatima, malo pomalo, dokida njihova ravnopravnost. Mislim da bi i u interesu Bošnjaka i Srba bilo da se taj dojam i to stanje popravi. Osim toga, to je prvorazredni hrvatski državni interes, jer onog časa kada Hrvatska uđe u NATO i Europsku uniju, nama postaje od presudne važnosti kako će se tada osjećati Hrvat u Sarajevu, Tuzli, Mostaru ili u Banja Luci. Hoće li se osjećati kao svoj na svome, ili će reći: pa čekaj, što meni ovo maltretiranje treba, odoh ja lijepo u Europsku uniju!, rekao je hrvatski premijer.

19.7.2008.
Pincom.info