utorak, lipnja 24, 2008

Ustavni sud F BiH: Boračkim zakonima nije povrijeđen vitalni interes Hrvata

SARAJEVO - Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH utvrdilo je da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH ne povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda.

Odlučujući o zahtjevu Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za pokretanje postupka u povodu usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u dijelu koji se odnosi na prava proistekla iz Zakona o pravima demobiliziranih boraca, Vijeće je utvrdilo da u zakonodavnom postupku razmatranja i odlučivanja o ovom prijedlogu zakona nije došlo do povrede ustavom propisane procedure.

Članom 1. Prijedloga osporenog zakona izmijenjen je član 6. tog zakona tako što su važeći postotci prihoda za financiranje funkcija FBiH i županija umanjeni za određeni postotak kako bi se u federalnom proračunu osigurali iznosi od 3,5 posto ostvarenih prihoda za "privremeno ... financiranje naknada demobiliziranim nezaposlenim borcima... do roka važenja Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji".

Klub zastupnika hrvatskog naroda je u zahtjevu naveo da se spomenutom odredbom povređuje nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda, ustvrdivši da je u postupku razmatranja i odlučivanja o osporenom zakonskom prijedlogu povrijeđen princip jednakopravnosti u odlučivanju na njihovu štetu.

Kako se u obrazloženju Odluke Vijeća za zaštitu vitalnih interesa navodi, predstavnici hrvatskog naroda u Klubu izaslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta sudjelovali su u cijelom postupku razmatranja i odlučivanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.
Vijeće, istovremeno, smatra da je izvan njegove nadležnosti da se dalje upušta u ocjenu je li tijekom spomenutog zakonodavnog postupka u cijelosti postupano u skladu s proceduralnim pravilima koja su propisana poslovnikom o radu federalnog zakonodavnog tijela.

"To, također, znači da nije utemeljena ni tvrdnja Kluba hrvatskih izaslanika da je povrijeđen princip jednakopravnosti pri odlučivanju stoga što iz rezultata glasanja proizilazi da nije usvojen njihov prijedlog".
U vezi sa sadržajem člana 1. Prijedloga zakona Vijeće je ocijenilo da nema osnova za tvrdnju da se ovom odredbom povređuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, s obzirom na to što se izmjena važećih postotaka pripadajućih javnih prihoda odnosi na Federaciju BiH i županije kao subjekte prava u raspodjeli ovih prihoda.

Iz tog konteksta se ni na koji način ne može izvesti zaključak da je napravljena razlika po nacionalnom kriteriju koja bi mogla biti štetna po vitalni nacionalni interes pojedinog konstitutivnog naroda, smatra Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH.

24.6.2008.
Pincom.info / Fena