ponedjeljak, lipnja 09, 2008

Hrvati ne mogu imati svoj TV kanal u BiH: Osuđeni na lažno bratstvo i jedinstvo Federalne televizije

USTAVNI sud Bosne i Hercegovine odbacio je zahtjev Kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za osnivanje hrvatskog TV kanala u toj zemlji.

Ustavni sud ocijenio je, naime, kako bi se zbog TV postaje za Hrvate u BiH povrijedila Ustavom garantirana prava u Zakonu o javnom RTV servisu Federacije BiH.

Hrvatska TV postaja trebala je objavljivati vijesti na hrvatskom jeziku, a programska shema bila bi usmjerena prema Hrvatima koji su konstitutivan narod u BiH. Naime, prema mišljenju Hrvata u toj zemlji RTV FBiH je zapravo bošnjački, dok Srbi imaju svoj RTV u Republici Srpskoj.

Sprema se tužba u Strasbourg

Vijest o odluci Ustavnog suda Federacije BiH objavio je predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Josip Perić, dodajući kako će Ustavni sud sutra o tome službeno obavijestiti javnost, kao i o razlozima odbijenice. Hrvatski zastupnici u parlamentu već su najavili žalbu Ustavnom sudu BiH, a ukoliko onda ne urodi plodom, slijedi i tužba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ovom tužbom pokušat ćemo osigurati pravo Hrvatima na samoodređenje, kako im ne bi drugi narodi u BiH određivali šta je njihov interes. Očito je da Hrvati nemaju institucionalnog načina da se izbore za nešto što smatraju svojim interesom, a to znači kako moramo tražiti drugačiji način organizacije države. Ako treba, BiH se mogla drugačije teritorijalno rasporediti", kazao je Perić novinarima u BiH.

Hrvati ne plaćaju Federalnu RTV pretplatu

Podsjetimo kako smo pisali, Perić je ustvrdio kako je temeljni problem u BiH to što Hrvati nemaju jednaka prava u odlučivanju, te da pri donošenju bilo kakve bitne odluke bivaju nadglasani. Također, istaknuo je kako sadašnji RTV FBiH stvara dojam "lažnog bratstva i jedinstva", dok se program emitira na "jeziku-surogatu koji nitko ne razumije".

Zahtjev za uspostavom posebnog programa na hrvatskom jeziku, podupire se i time što velik broj Hrvata ne žele plaćati RTV pretplatu, sve dok im se ne udovolji potrebi za informiranjem na materinjem jeziku.

I.Ć.