ponedjeljak, lipnja 23, 2008

Nošenje turskih zastava u BiH konačni trijumf Ratka Mladića

SARAJEVO - Nacionalni Kongres Republike BiH, patriotska organizacija koja okuplja Bošnjake raseljene širom svijeta s ogorčenjem je komentirala nedavne događaje kada su brojni Bosanci i Hercegovci, uglavnom Bošnjaci, isticali obilježja Turske, slaveći pobjedu ove reprezentacije u dramatičnoj završnici meča s Hrvatskom na Europskom nogometnom prvenstvu.

- Mene je kao Bošnjaka stid sto Bošnjaci nosaju Turske zastave. Mogu razumijeti one što su navijali protiv Hrvatske, zbog sjećanja na Tuđmana i HVO. Problem je javno nošenje zastava dugogodišnjih okupatora Bosne, što je akt lišen bilo kakvog dostojanstva. Turci su bili naši okupatori koji su nas perfidno uništili, trgujući s Bosnom, potkusuravajući se s ostalima na račun Bosne. Na primjer, Turci su dali 6 bosanskih nahija Obrenoviću za nagradu što im je pomogao u gušenju bosanskog ustanka Zmaja od Bosne. Turcima nije smetalo što su Srbi sistematski počistili (pobili) muslimane u Srbiji prije toga, nego su im opet dali komad Bosne da to ponove. Eto koliko im je stalo do «muslimana». Zatim su poslali Omer pašu Latasa da pobije sve viđenije Bošnjake u ostatku Bosne, da ostavi samo pokorne u životu. Uglavnom Srbi, ali donekle i Turci, su nas odabiranjem proizveli u pokornu marvu s vremena na vrijeme ubijajući prkosne i hrabre Bošnjake. Na kraju su nas raselili iz Bosne i pretvorili u Turke u maloj Aziji, piše u emotivno nabijenoj reakcije u Online glasniku Nacionalnog kongresa.

Premda je ovakva interpretacija povijesti nekoliko završnih desetljeća Otomanske imperije u Bosni ipak lišena jednog šireg pogleda na tadašnje društveno-političke prilike, zanimljivo je da autor o ovome piše upravo u vrijeme 130 obljetnice Berlinskoga kongresa na kojem su velike sile, po tko zna koji put, iskoristile besmislene sukobe između stanovnika BiH različitih nacija i vjera da ostvare svoje ciljeve. Kako onda, tako i danas, naša glupost koštala nas je toga da budemo moneta za potkusurivanje velikih, Austro-Ugarske, Turske, Rusije... Svejedno.

Provincijalni sindrom u kojem ćemo svoje uvijek «prodati» za zaštitu kakvog moćnika sa strane, zavadivši se zbog toga i s najbližim susjedima, vrlo se dobro pokazao i ovih dana. I, naravno, ne rade to samo Bošnjaci navijajući za Tursku, već po veoma sličnom obrascu i Hrvati i Srbi.

U spomenutom komentaru na Online glasniku kritizira se i novija turska politika spram BiH: «...Najgore što se to do danas nije promijenilo. Posljednji Turčin koji nam je zabio nož u leđa je bio Sulejman Demirel kada je 1995. došao u Sarajevo da nam se predstavi kao prijatelj da bi građani BiH čuli od «prijatelja» Turaka da je Dayton dobar za nas. Danas vidimo što je Dayton i ujedno vidimo koliki su nam Turci prijatelji. A to je Demirel učinio da bi se dodvorio Grcima da bi povećao šanse Turske da uđe u Europu. Znači, sudjelovao je u daytonskoj podjeli i uništenju države, samo za lijepe riječi i za potpuno neizvjestan ulazak Turske u Europu. Turcima je uvijek njihova nacija bila važnija od vjere, pa su bez problema prodavali ne samo Bošnjake nego i druge muslimane zbog svojih nacionalnih interesa. I današnja je Turska najpouzdaniji zaštitnik interesa Izraela na Bliskom istoku, zar ne?! Zato je besmisleno kazati da navijamo za Turke zbog vjere, jer eto vjera nije njihova dominantna odrednica», zaključuje se u komentaru.

Naposljetku, Online glasnik tvrdi da su «podvalu s turskim zastavama smislili četnički agenti iz Islamske zajednice BiH na čelu sa Mustafom Cerićem, koji javno kaže kako je «Turska naša majka» i tako nas od autohtonog naroda Bosne pretvara u uljeze u Bosni. Njegovi ljudi dijele besplatno Turske zastave. Turske zastave nam podvaljuju ti četnički agenti da bi opravdali Mladića koji kaže da je ratovao da oslobodi srpsku zemlju od Turaka, te da bi nam Mladićevi sljedbenici u miru mogli govoriti "Marš u Tursku»»!

Komentar je očito nabijem emocijama, no doista se valja sjetiti da je u svom ubilačkom pohodu i zločinačkim vizijama Ratko Mladić u Srebrenici govorio o tome da je riječ o «osveti Turcima».

23.6.2008.
A. Zornija/ Pincom.info