petak, svibnja 02, 2008

AMERIČKI MEDIJI: BiH postaje uporište svjetskog terorizma?

Nekoliko bosanskohercegovačkih internetskih portala u petak je objavilo upozorenje američkog State Departmenta da je Bosna i Hercegovina izvrgnuta riziku da postane uporište iz kojeg polaze terorističke akcije u Europi.

'BiH je podložna iskorištavanju'

- Kao rezultat slabe komunikacije među agencijama, nadmetanja među sigurnosnim strukturama i miješanja politike u rad sigurnosnih službi, BiH je podložna iskorištavanju kao potencijalno uporište za izvođenje terorističkih operacija u Europi - navodi se u najnovijoj godišnjoj analizi State Departmenta o terorističkim trendovima u svijetu, a citiraju bosanskohercegovački internet portali.

- Disfunkcionalna vlada BiH i nastojanja vlasti u Republici Srpskoj na podrivanju državnih institucija pridonose usporavanju, a nekad i nazadovanju u naporima da se poboljšaju operativni kapaciteti u borbi protiv terorizma i njegovog financiranja. Ipak, i pored svih ovih manjkavosti bosanske vlasti su, u načelu, bile učinkovite i odgovarale su na američke zahtjeve u borbi protiv terorizma - navodi se izvješću.

'Na području BiH trojica pripadnika al-Qaede'

Ističe se da su BiH vlasti provele akciju provjere statusa inozemnih mudžahedinskih boraca i drugih koji su dobili državljan

tvo BiH tijekom rata 1992-95. Od 1.200 slučajeva obuhvaćenih provjerom, u 612 slučajeva državljanstvo je oduzeto jer je stečeno nezakonito. Među njima su i tri osobe koje su na popisu Vijeća sigurnosti UN zbog povezanosti s Talibanima, Osamom bin Ladenom ili Al Qaidom, uključujući i Abu Hamzu al-Masrija.

U izvješću se izdvaja primjer organizacije Aktivna islamska omladina, zbog širenja ekstremističke i protuameričke retorike kroz svoje tjedno glasilo SAFF i Internet. Organizaciju su 1995. u Zenici osnovale osobe povezane s brigadom Armije BiH 'Al Mudžahid' koju su, uglavnom, činili strani ekstremisti.

Izvješće navodi i neke protuterorističke akcije vlade BiH, te sudjelovanje vojnika iz BiH unutar koalicijskih snaga u Iraku.