nedjelja, svibnja 04, 2008

Hakeri napali svećenike

MOSTAR - Na internet stranici Župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista Mostar je, umjesto fotografije crkve i zaštitnika Župe sv. Ivana, župnih obavijesti, aktualnih događanja, stajala hakerska provokacija crveni grb sa zvijezdom i polumjesecom ispod kojeg je pisalo "For All Turkish People" (Za cijeli turski narod).

Hakerski upad na internetsku stranicu prvi je zamijetio don Mladen Šutalo, a vrsni informatičar Damir Musa, koji inače vodi brigu o ažuriranju stranice, "kvar" je uklonio do 10.30 sati. Htio sam otići na stranicu i odmah sam vidio da se radi o hakerima. Ne znam kome to treba i koji je povod za ovako nešto komentirao je don Mladen, piše Večernjak.

Tko je "upao" na internet stranice Župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista i "zalijepio" provokativan sadržaj još nije otkriveno, a teško da će mu se ući u trag. Informatičar Damir Musa kaže kako je hakera teško otkriti, a upitna je i sama pomoć providera u pronalasku provokatora. Treba pregledati sve logove.

Upasti se može na nekoliko načina, ili je bio sigurnosni propust i netko je otkrio zaporku, propust u sajtu i dozvolama za rad ili u operativnom sustavu. Kada bi se krenulo u otkrivanje hakera, prvo treba pregledati s koje je IP adrese, potom tražiti pomoć njegovog providera.

Cijeli postupak je preskup i pitanje je bi li provider pomogao u njegovom pronalasku Musa ukratko pojašnjava postupak traganja za hakerima koji nerijetko ostaje bez rezultata. Internet napad na stranicu mostarske župe samo je jedan od desetine upada hakera koje se bilježe u posljednja dva mjeseca. Podsjetimo da su hakeri na sličan način "napali" i stranice HDZBiH.org, Pincom.info, Posao.ba, Sarajevo-x.com, Bloger.ba, Avaz.ba, Poskok.info itd, a na njihovoj meti našli su se i web stranice Telekomsrpske.com i M:tel.

Iako upad na web stranicu nerijetko prati i novčana ucjena, mostarsku župu hakeri nisu ucijenili. Zašto se bilježi stalan porast hakerskih rušenja web stranica, kako kažu informatičari, treba pitati psihijatre.

4.5.2008.
Pincom.info