ponedjeljak, svibnja 19, 2008

„Za pet godina BiH neće postojati...“

SARAJEVO / BANJA LUKA - Steven Meyer, bivši visokopozicionirani službenik CIA-e, a danas profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu u Washingtonu, izjavio je za banjalučke Nezavisne novine kako BiH nije održiva i da nije moguća čak ni za deset godina.

"Međunarodna zajednica će se nastaviti truditi da sve ovo funkcionira, ali ja sam pesimist. Jer 13 godina je prošlo od Daytonskog sporazuma a i dalje su prisutne tenzije, odbojnost i podjele. Zajedno su samo zato što to želi međunarodna zajednica. Kada jednog dana međunarodna zajednica ode, bit će teško održati BiH, jer nema političke volje za to", rekao je, naglašavajući kako je to ipak samo njegov osobni stav.

Ako mogu Albanci u Srbiji...

Upitan što bi uradio da je na mjestu američkog veleposlanika u BiH, rekao je kako bi "dozvolio ljudima pravo da glasuju žele li ostati u jednoj državi ili ne, jer to je osnovna demokratska stvar".

"Da sam sad u administraciji, preporučio bih referendum. To sam govorio i dok sam bio u administraciji, ali uvijek se govorilo kako bi to bilo destabilizirajuće, mada ne vjerujem u to. Washington, međutim, smatra kako je jedinstvena država čimbenik stabilizacije i da bi potreslo čitavu regiju ako bi se mijenjale granice", rekao je bivši pomoćnik direktora CIA-e za Balkan, koji je tu dužnost obavljao 90-tih godina prošlog stoljeća.

Komentirajući status Kosova i njegovu vezu sa statusom Republike Srpske u BiH, rekao je kako "nema nijednog razumnog razloga zašto se albanska većina na Kosovu može odvojiti od Srbije, a srpska većina u RS ne može od BiH".

Nužna ustavna reforma

„Njihov argument je da je Kosovo jedinstven slučaj, što i jeste na jedan način, ali takva je i RS, pa i Crna Gora. Ako se može održati referendum u Crnoj Gori, ako se može prihvatiti volja većine na Kosovu, zašto to onda ne može i na drugim mjestima", istakao je Meyer, pišu.

Za sarajevski Dnevni avaz kao pretpostavke za stabilnu budućnost BiH izdvojio je pak ekonomsku stabilnost i snagu BiH da se izbori s negativnim učincima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"Na drugom mjestu je nužna ustavna reforma, koja može biti uspješna samo ako bude plod dogovora bh. lidera, a ne gotovih rješenja SAD ili Europe", rekao je te dodao kako su male nade da BiH opstane kao država ako ova pitanja ne budu riješena na uspješan način.

Prema njegovom mišljenju, BiH s aktualnom vladajućom političkom garniturom ne može premostiti ta teška pitanja.

"Ali, ako nestane pritisak međunarodne zajednice, onda bi možda bh. politički lideri bili natjerani da preuzmu odgovornost i bolje savladaju ove probleme. U suprotnom, pesimist sam. Ako sadašnje političko liderstvo ostane gdje je danas, a utjecaj međunarodnih čimbenika ostane na današnjoj, visokoj razini, onda mislim da je vrlo vjerojatno da za pet godina BiH neće postojati", izjavio je on.

Bosanska mafija u američkoj Vladi

"BiH nije tako važna za Ameriku. Postoji jedna mala grupa, tzv. bosanska mafija, u američkoj Vladi koja bi bila razočarana, ali to ne bi postalo pitanje politike predsjednika", rekao je Meyer na pitanje bi li nestanak države dopustila njegova zemlja.

"Mi imamo toliko ozbiljnijih problema, američka vanjska politika je u kaosu, ne možemo popraviti Irak, Afganistan je problem, Iran... Ovaj dio svijeta nije baš toliko bitan za SAD i njihovu adminstraciju", dodao je Meyer.

19.7.2008.
Pincom.info