četvrtak, svibnja 15, 2008

Bošnjaci Hrvatima nedaju 'hrvatski kanal'

SARAJEVO - Klub bošnjačkih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zaključkom koji je predložio zastupnik Ilija Filipović, a kojim se predviđa da „Dom naroda parlamentarne skupštine BiH obvezuje Vijeće ministara BiH da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na Hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sustava BiH, temeljem odredbi članka 9. stavka 2, zakona o Javnom RTV sustavu BiH“.

Ovo je urađeno u okviru rasprave o prijedlogu zaključaka zastupnika Doma naroda razmatranih na zajedničkoj sjednici oba doma, a u vezi poslovanja Javnog RTV servisa BiH i mjere za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o financijskom poslovanju Javnog RTV servisa BiH za 2005. i 2006. godinu.

Bošnjački zastupnici su prvo predlagali da se ova točka skine sa dnevnog reda, ali kada to nije prihvaćeno pozvali su se na vitalni nacionalni interes u vezi sa predloženim zaključkom.

Nakon provedene rasprave i osporavanja zastupnika iz reda Hrvata i Srba da se radi o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda, u skladu sa poslovničkim odredbama, formirana je tročlana komisija koja bi u roku od pet dana trebala pokušati doći do rješenja.

Ukoliko komisija u danom roku ne postigne dogovor ovaj slučaj će biti proslijeđen Ustavnom sudu BiH.

Dom naroda je bez glasova zastupnika Bošnjaka prihvatio preostale dvije tačke zaključka koje je predložio Ilija Filipović.

U jednoj od njih se navodi da se Dom naroda neupitno zalaže za zakonito i stabilno poslovanje javnih emitera i snažno podupire istinito cjelovito, nepristrano, pravedno i pravodobno informiranje javnosti o svim događajima u BiH i ostvarivanje prava informiranja javnosti ravnopravno na jezicima sva tri konstitutivna naroda u BiH u duhu međunarodnih i europskih propisa i standarda kao i odredaba Ustava BiH.

U drugoj točki zaključka se navodi da Dom naroda smatra da je ovo pitanje bitan uvjet jednakopravnosti naroda i građana BiH i da je to jedan od temelja opstojnosti samoodrživosti i dugoročne stabilnosti zemlje.

Dom naroda nije podržao ni jedan od tri zaključka koje je predložio zastupnik Adem Ibrahimpašić, a jedan od njegovih zaključaka je predviđao povećanje RTV pretplate na minimalno 10 KM.

15.5.2008.
Pincom.info / Fena