ponedjeljak, svibnja 26, 2008

Silajdžić Amerikancima: U BiH postoji samo jedan jezik

Hrvatske i srpske stranke u BiH oštro su danas reagirale na izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića koji je rekao kako u BiH postoji samo jedan jezik. Naglasili su kako se energično protive takvoj Silajdžićevoj zamisli.

Član Predsjedništva HDZ BiH i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović u mostarskom je Dnevnom listu takvu Silajdžićevu izjavu ocijenio diletantskom te je pozvao Silajdžića da pitanje jezika ostavi jezikoslovcima.

Glavni tajnik HDZ 1990. Josip Merdžo istaknuo je kako Hrvati u BiH govore hrvatski jezik, a negiranje te činjenice kao što je to učinio Silajdžić, po Merdžinim riječima, "ne zavrjeđuje opširniji komentar".

Novoutemeljena Hrvatska seljačka stranka BiH -Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI) Silajdžićev je istup ocijenila kao najočitiji primjer da "u BiH već niz godina traje neprestana majorizacija Bošnjaka nad ostalim narodima, posebice nad Hrvatima".

"Silajdžić i njegovi partneri svakodnevno pokazuju koje su im krajnje namjere u BiH; jedan jezik i jedna nacija bošnjačka", priopćila je HSS-NHI.

Komentirajući Silajdžićevu izjavu, član Glavnog odbora stranke premijera RS-a Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Rajko Vasić rekao je kako Silajdžić "pokušava krivotvoriti povijest i na jedan balkansko-podmetački način želi svijetu prodati priču kako je BiH bosanska, u kojoj postoje samo muslimani".

"Sutra ćemo doći do toga da Srbi i Hrvati nikad nisu ni postojali u BiH", dodao je Vasić.

Krajem protekloga tjedna, Silajdžić je na predavanju u Središtu za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, rekao kako se u BiH službeno govore tri jezika, ali je i dodao kako smatra "da je to jedan jezik s tri imena".

Ustavom BiH zajamčena je upotreba tri jezika u BiH: hrvatskog, srpskog i bosanskog. Neki lingvisti u BiH u svojim istupima iznose stajalište da bi bosanski jezik trebalo nazvati bošnjačkim, kao što Hrvati svoj jezik nazivaju hrvatskim, a Srbi srpskim.

26.5.2008.
Pincom.info